Compleet skelet mosasaurus onder de hamer

Bij online veilinghuis Catawiki kan momenteel geboden worden op het vrijwel complete skelet van een mosasaurus. Wereldwijd slechts enkele complete skeletten van de Mosasaurus bekend.

De mosasaurus, een groot uitgestorven zeereptiel, leefde aan het eind van het dinosaurustijdperk, ongeveer 65 miljoen jaar geleden. De zeeroofdieren konden tot zeventien meter lang worden. Het gebied rond het huidige Maastricht was in de tijd van de mosasaurus bedekt door een ondiepe zee. Op de bodem van die zee ontstond een pakket kalk waarin de skeletten van de zeereptielen bij hoge uitzondering als fossiel bewaard bleven. De mosasaurus wordt ook wel maashagedis genoemd. Het skelet dat geveild wordt is 3,6 meter lang en bevond zich vanaf de late jaren zeventig in de collectie van een Franse verzamelaar. Deze eigenaar overleed enige tijd geleden. Het skelet werd ooit gevonden in de fosfaatmijnen rond Khouribga in Marokko.

Nagenoeg compleet

Veilingmeester Wim van Stormbroek verwacht dat het skelet tussen de 22.500 en 30.000 euro op gaat brengen. Op dit moment is 6000 euro geboden. De veilingmeester:

“Het skelet is niet gerestaureerd, iets dat zeer gebruikelijk is bij dinosaurus fossielen omdat ze vaak niet volledig zijn en fragmenten missen. Het skelet uit de veilig is echter nagenoeg geheel compleet.”

De veiling sluit zondag. Het skelet van de mosasaurus is niet het enige object waarop geboden kan worden. De dinoveiling bevat in totaal 65 fossielen.

- advertentie -

Informatie over de De mosasaurus bij Catawiki
Andere objecten in de dinoveiling

Archieven in oktober weer op zoek naar 'mooiste stuk'
Tijdens de komende Maand van de Geschiedenis gaan archiefinstellingen weer op zoek…
Vinkje
Als je op het vinkentouw zit, ben je klaar om aan de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: