Conservator Kazerne Dossin winnaar Davidsfonds Geschiedenisprijs

Kazerne Dossin

Herman Van Goethem, conservator van Kazerne Dossin in Mechelen, is de winnaar van de Davidsfonds Geschiedenisprijs. Dat is zondagmiddag bekendgemaakt.

De Davidsfonds Geschiedenisprijs wordt ieder jaar uitgereikt persoon die zich in Vlaanderen verdienstelijk heeft gemaakt voor de popularisering van geschiedenis. Het is de tweede keer dat de prijs is uitgereikt. De jury over de prijswinnaar:


In 2012 kreeg Vlaanderen eindelijk zijn Holocaustmuseum. Het oorspronkelijke plan dateerde uit 2001 en werd sindsdien herhaaldelijk uitgesteld en aangepast, onder andere door politiek gekrakeel en ruzies onder historici. Dat het uiteindelijk goed kwam met dit ambitieuze project is in grote mate de verdienste van Herman Van Goethem. Het museum is een goed evenwicht tussen de ingetogenheid van een memoriaal en een hedendaags museum dat verder kijkt dan de historische Jodenvervolging.

Aan de prijs is een bedrag van 2.013 euro verbonden, een bedrag dat elk jaar met een euro wordt vermeerderd.

- advertentie -

Nacht van de Geschiedenis

De prijs wordt uitgereikt in het kader van De Nacht van de Geschiedenis, één van de grootste erfgoedevenementen van Vlaanderen. Dit evenement wordt dit jaar gehouden op dinsdag 19 maart. Bijna tweehonderdvijftig instellingen organiseren dan geschiedenisactiviteiten rond een overkoepelende thema. Dat thema is dit jaar ‘vakmanschap’.

Gerelateerde boeken:

Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD)
Foto: Gemeente DeventerIn Deventer zijn zondag vier bommen uit…
Emmy Andriesse - Foto: NIODEmmy Andriesse (1914-1953) werd de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: