Conservering lichaam Lenin kost jaarlijks 174.000 euro

Vladimir Lenin is al bijna honderd jaar dood, maar hij ligt er nog bij alsof hij net zijn laatste adem uit heeft geblazen. Het lichaam van de revolutionair wordt in perfecte staat gehouden en dat mag wat kosten, blijkt uit gegevens die deze week zijn vrijgegeven.

Het Kremlin trekt op jaarbasis dertien miljoen roebel uit voor de behandeling van Lenins stoffelijk overschot. Omgerekend is dat zo’n 174.000 euro. Zijn gezicht en handen worden twee keer per week intensief behandeld en een keer in de anderhalf jaar wordt het hele lichaam in een speciaal bad gelegd dat ontbinding tegen moet gaan.

Het behandelde lichaam van Lenin, in het mausoleum (wiki)

Het behandelde lichaam van Lenin, in het mausoleum (wiki)

De eerste leider van de Sovjet-Unie overleed op 21 januari 1924. Zo’n twee jaar daarvoor was hij getroffen door een beroerte waardoor hij de laatste periode van zijn leven niet meer kon spreken en aan een rolstoel gebonden was. Hoewel zijn vrouw Kroepskaja dat helemaal niet zag zitten, werd het lichaam van de revolutionair na zijn dood behandeld om vervolgens tentoongesteld te worden in een mausoleum op het Rode Plein in Moskou. Vladimir Lenin zelf wilde dit overigens ook helemaal niet. In zijn testament schreef hij verschillende keren dat hij begraven wenste te worden in Sint-Petersburg, waar ook zijn moeder te ruste was gelegd.

Aanvankelijk waren er ook plannen om Lenin te begraven. Toen zijn lichaam na twee maanden nog in zeer goede staat bleek te verkeren (dankzij een zeer strenge winter) werd echter besloten het lichaam te conserveren, zodat het nog langer tentoongesteld kon worden.

- advertentie -

De hersenen van Lenin werden tijdens het conserveringsproces verwijderd en onderzocht. Daarbij werd duidelijk dat de Sovjet-leider aan een ernstige vorm van sclerose had geleden. Vocht in het lichaam werd vervangen door chemicaliën en in de borst van de revolutionair is een pomp geplaatst die er voor moet zorgen dat het lichaam niet uitdroogt.

De sarcofaag waarin Lenin tegenwoordig ligt is niet meer origineel. In 1940 werd deze vervangen en dat gebeurde in 1970 nogmaals. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het stoffelijk overschot van Lenin uit veiligheidsoverwegingen overgebracht naar Tyumen.

Begraven?

Een Russische tabloid hield begin dit jaar nog een enquête waarbij het publiek gevraagd werd of Lenin zoveel jaar na zijn dood niet eens begraven moest worden. Van de 8465 respondenten bleek bijna tweederde voor een begrafenis te zijn. Het Kremlin gaf hierna aan niets te zien in een teraardebestelling.

Het mausoleum trekt dagelijks veel bezoekers. Vaak staan er lange rijen terwijl men eenmaal binnen slechts een minuutje naar het gebalsemde lijk van de grondlegger van de Sovjet-Unie gekeken mag kijken.

Tombe en mausoleum van Lenin:

Gegraveerd glas van Maria Tesselschade gevonden (gemeente Alkmaar)
Vorig jaar werd in Alkmaar een beerput gevonden op de plek waar…
Hoorn van Triceratops onder de hamer
Bij online veilinghuis Catawiki kan momenteel geboden worden meer dan 60 fossielen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: