Cornelis Drebbel (1572-1633) – Uitvinder van de onderzeeboot

De Nederlandse kaarttekenaar, schilder, graveur en lenzenmaker Cornelis Drebbel werd bekend door zijn uitvinding van de eerste werkende onderzeeboot. Cornelis Drebbel werd in 1572 geboren in Alkmaar, maar werkte een groot deel van zijn leven in Engeland.

Cornelis Drebbel

Cornelis Drebbel

De handigheid van Drebbel was buiten de landsgrenzen bekend geraakt. De Nederlander maakte onder meer een uurwerk dat meer dan honderd jaar zou kunnen blijven lopen, een sterke pomp voor een fontein en verschillende lenzen. Koning James I van Schotland en Engeland nodigde de Alkmaarder in 1604 uit aan zijn hof.

De koning van Schotland en Engeland nodigde in die tijd allerlei geleerden uit aan zijn hof. Niet alleen wetenschappers, maar ook theologen en alchemisten.

Onderzeeboot van Cornelis Drebbel

In opdracht van de Engelse koning maakte hij, tussen 1620 en 1624, de een houten boot die 4 tot 5 meter onder water kon varen. De boot maakte zijn eerste duik op de rivier de Theems. Roeiers zorgden er voor dat de boot voortbewoog, maar hoe de bemanning van zuurstof werd voorzien is tot op heden nog steeds een raadsel. Niet alleen de koning nam plaats in de onderzeeër, duizenden Londenaren waren ook nieuwsgierig en namen plaats in de onderzeeboot.

De Alkmaarder was zijn tijd ver vooruit. Zeker 150 jaar later werden er pas op grote schaal onderzeeboten gebouwd.

Beneath the Surface of History: The Submarine

Reproductie van de duikboot

Reproductie van de duikboot

Fransman die het potlood zoals wij dat momenteel gebruiken uitvond. Nicolas-Jacques Conté…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: