Cronus – de vader van Zeus (Griekse mythologie)

In de Griekse mythologie is Cronus de jongste der Titanen. Hij is een zoon van Uranus en Gaea. Door zijn vader wordt Cronus op een dag naar de aarde gegooid, omdat deze jaloers op hem is.

Saturnus (Cronus), de vader van Jupiter (Zeus), verslindt een van zijn kinderen - Peter Paul Rubens

Saturnus (Cronus), de vader van Jupiter (Zeus), verslindt een van zijn kinderen – Peter Paul Rubens

De Titaan neemt echter wraak. Hij castreert zijn vader en neemt de macht over. Uranus voorspelt zijn zoon nog wel dat hij ook ooit door een van zijn zonen van de troon gestoten zal worden. Uit angst voor de voorspelling van zijn vader besluit Cronus alle kinderen die uit zijn huwelijk met zijn zus Rhea geboren worden, onmiddellijk na de geboorte met huid en haar te verslinden. Opgegeten kunnen zij hem immers niets maken. Rhea weet een kind echter te sparen. Dit kind – de latere oppergod Zeus – wordt geboren op Kreta en zorgt er later voor dat zijn vader een braakmiddel inneemt waardoor die al zijn opgegeten kinderen uitbraakt. Zeus wordt zo verenigd met zijn broers en zussen Hestia, Hera, Demeter, Poseidon en Hades.

Cronus verslagen door Zeus

Wat er vervolgens met de god en zijn kompanen gebeurt is niet helemaal duidelijk. Volgens sommige verhalen snijdt Zeus zijn vader, samen met zijn broers Hades en Poseidon, in stukken om hem vervolgens in de Tartarus (een deel van de onderwereld) te smijten. Andere verhalen melden dat de god daar in levende lijven naar toe wordt gebracht en bewaakt wordt door de Cyclopen en Hecatonchiren. Volgens sommige bronnen krijgen Cronus en zijn kompanen later vergiffenis, en toestemming om in de Elyseïsche velden te verblijven. Andere mythen zeggen dat Zeus zijn vader naar Italië laat ontsnappen, waarna hij daar de heerser over Italië wordt.

De god wordt geregeld verward met de oergod Chronos, die uit Chaos is ontstaan. Het Romeinse equivalent van de god Cronus is ‘Saturnus’.

- advertentie -
Rhea
Rhea De moeder van Zeus en echtgenote van diens…
Odilon Redon (1840-1916) Le Cyclope
Woeste reuzen met slechts één oog die gezamenlijk woonden op de hellingen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: