Curator wil sluiting Pier van Scheveningen voorkomen

Pier van Scheveningen

Pier van Scheveningen

De curator van de Pier van Scheveningen wil sluiting van de pier voorkomen. Hij heeft een kort geding aangespannen tegen de gemeente Den Haag.


Vorige week concludeerden onderzoekers dat er geen noodzakelijke reparaties aan het bouwwerk waren aangevoerd. Hierop werd besloten dat de pier aankomende vrijdag om 10.00 uur afgesloten moet worden. De curator had tot 1 oktober de tijd om aan de veiligheidseisen te doen.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de pier geveild zou worden, maar er bleken geen gegadigden. Op de pier zijn verschillende ondernemers gevestigd. Zij moeten voor aankomende vrijdag hun bedrijf leeghalen.

De curator heeft laten weten dat hij vooral een kort geding heeft aangespannen om op te komen voor de huurders op de pier. Volgens de curator is er geen geld om de noodzakelijke reparaties aan de pier uit te voeren. Hiervoor is ongeveer 200.000 euro nodig. De ondernemers hopen dat de gemeente de helpende hand wil toesteken. Dinsdag gaan verschillende ondernemers in gesprek met Haagse politici.

- advertentie -

Begin dit jaar pleitte het CDA er nog voor om de Pier, volgens de partij “een markant gebouw met cultuurhistorische waarde”, de status van rijksmonument te geven.

Pier van Scheveningen – Foto: Rijkswaterstaat / Joop van Houdt

Pier van Scheveningen – Foto: Rijkswaterstaat / Joop van Houdt

Wandelhoofd Koningin Wilhelmina

Scheveningen heeft al ruim honderd jaar een pier. De eerste Pier, het zogenaamde Wandelhoofd Koningin Wilhelmina, werd in mei 1901 geopend door prins Hendrik. De toenmalige houten Pier lag direct achter het Kurhaus, een statig hotel dat eind negentiende eeuw was gebouwd naar een ontwerp van twee Duitse architecten. Vanaf het terras van dit hotel konden gasten destijds direct de Pier oplopen.

Deze oude Pier brandde in 1943 af. Eind jaren vijftig werd een begin gemaakt met de aanleg van de huidige Pier. Op 19 mei 1961 werd deze geopend door prins Bernhard.

Dertig jaar later werd de pier dus eigendom van de familie Van der Valk. De familie wilde aanvankelijk een hotel op de Pier bouwen maar daarvoor bleek de constructie van de pier niet geschikt. En recent vroeg het concern dus faillissement aan voor de Pier.

Vietnamezen hijsen de vlag bij Dien Bien Phu
Vo Nguyen Giap in 2008 - Foto: CCDe…
De nieuwe munt met daarop de portretten van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: