D66: ‘Bezuiniging op geschiedeniscentrum is kortzichtig’

Centrum voor Parlementaire Geschiedenis

Ook D66 wil niet dat het kabinet de subsidie aan het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG) in Nijmegen stopzet. Eerder deze week verzochten de oud-voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer het kabinet al per brief om subsidie te blijven verstrekken aan het geschiedeniscentrum in Nijmegen.


Het CPG doet wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de parlementaire geschiedenis van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Het centrum brengt onder meer een jaarboek uit en daarnaast heeft het een serie boeken over de geschiedenis van naoorlogse kabinetten uitgebracht.

De voorgenomen stopzetting van de subsidie in 2015 vloeit voort uit het kabinetsplan om subsidies te schrappen die volgens de regering niet bijdragen aan de echte onderwijstaken. Dit moet zo´n 200 miljoen euro opleveren.

Als de plannen van het kabinet uitgevoerd worden, valt tweederde (520.000 euro) van het onderzoeksbudget van het CPG weg. Bij een subsidiestop moet het centrum mogelijk de deuren sluiten.

Kortzichtig

D66-Kamerlid Paul van Meenen noemt de bezuinigen op wetenschappelijk onderzoek naar de parlementaire geschiedenis van Nederland “kortzichtig”:

Als de top-historici uit Nijmegen een nieuwe biografie af hebben, neemt Rutte het boek lachend in ontvangst tijdens de boekpresentatie. Maar als hij moet bezuinigen, doet hij meteen de tent dicht.

Ook de Nijmeegse D66-wethouder van onderwijs, cultuur en mobiliteit Henk Beerten verbaast zich over de bezuiniging:

Het centrum voor parlementaire geschiedenis is een echt Nijmeegs instituut. Het hoort bij de stad. Het heeft een meerwaarde voor de democratie. Dan is het erg vreemd dat het zonder verdere onderbouwing wordt wegbezuinigd.

Donderdag wordt in de Tweede Kamer gesproken over de voorgenomen bezuinigingen op onderwijs en onderzoek.

Gerelateerde boeken

‘Het politieke geheugen van Nederland dreigt te verdwijnen’

Eind november barst in Nederland een orangistische orgie los. Dan wordt herdacht…
Willekeurige foto van een oude typemachineKamerleden van de coalitiepartijen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: