Dagboeken Britse WOI-soldaten online

Dagboeken Britse WOI-soldaten online

Dagboeken Britse WOI-soldaten online

Het Britse Nationale Archief gaat dit jaar anderhalf miljoen dagboekpagina’s van frontsoldaten uit de Eerste Wereldoorlog online zetten. De archiefinstelling heeft dat deze week bekendgemaakt.


Omdat het dit jaar exact een eeuw geleden is dat de Eerste Wereldoorlog begon digitaliseert het Britse Nationale Archief een groot deel van zijn WOI-collectie. Aangezien de dagboeken van frontsoldaten tot de populairste objecten uit de collectie behoren, worden eerst deze documenten gedigitaliseerd en online toegankelijk gemaakt.

De archiefinstelling heeft inmiddels anderhalf miljoen dagboekpagina’s ingescand en die worden dit jaar allemaal online gezet. De eerste driehonderdduizend pagina’s zijn al online te bekijken. Het gaat om aantekeningen van soldaten die vochten in Frankrijk en Vlaanderen.

William Spencer van het Nationale Archief:

- advertentie -

“Het beschikbaar maken van de dagboeken maakt het mogelijk voor mensen over de hele wereld om zelf de verhalen, gevechten en dagelijkse bezigheden van de eenheden te ontdekken.”

Het archief heeft deze week samen met Imperial War Museums (IWM) en Zooniverse ook het crowdsourcing project Operation War Diary gelanceerd waarbij vrijwilligers mee kunnen helpen om de inhoud van de dagboeken te catalogiseren.

1914. Het trauma van Europa - Max HastingsBoek…
Peter Vandermeersch over Nederland en de Eerste WereldoorlogPeter…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: