Dagelijks Oranje Tour in Rijksmuseum

De inhuldiging van koning Willem II in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, 28 november 1840 Nicolaas Pieneman, 1840 – 1845 (Rijksmuseum)

De inhuldiging van koning Willem II in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, 28 november 1840
Nicolaas Pieneman, 1840 – 1845 (Rijksmuseum)

Naar aanleiding van de Maand van de Geschiedenis, waarin het thema Vorst & Volk is, worden er gedurende de hele maand oktober zogenaamde Oranje-tours gegeven in het Rijksmuseum in Amsterdam.


Tijdens deze tours wordt onder meer stilgestaan bij de vraag waarom Nederlanders zich op Koninginnedag zo uitbundig oranje kleden. Het museum vertelt ook hoe het in het verleden gesteld was met de populariteit van de Oranje-familie. Het Rijksmuseum:

Tijdens een wandeling langs portretten en soms raadselachtige historische voorwerpen ontstaat vanzelf een boeiend verhaal over de betekenis van de Oranjes in de Nederlandse geschiedenis, van zeventiende eeuw tot nu. Van Willem de Zwijger die de opstand tegen de Spaanse koning leidde, via de strijd tussen patriotten en prinsgezinden, naar de Franse tijd begin negentiende eeuw, koning-koopman Willem I, om te eindigen bij Willem en Emma, Beatrix en Willem Alexander.

De Oranje Tours worden dagelijks in oktober gegeven en duren steeds van 14.30 tot 15.30 uur. Deelname kost vijf euro. Bezoek voor meer informatie de website van het Rijksmuseum.

De pianoforte tafelpiano van John Broadwood uit 1803De…
Het schilderij van Cravaggio in de Galerij Prins Willem V in Den Haag
Het schilderij van Cravaggio in de Galerij Prins…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: