Dagtocht Graven van Holland

Kasteel Radboud – Foto: Historizon

Dwangburchten in West-Friesland

PRIKBORD – Floris V is ongetwijfeld de bekendste graaf van Holland en dat komt misschien wel omdat we nog zoveel van zijn periode kunnen terugvinden. Zijn bekendste nalatenschappen zijn natuurlijk het Muiderslot en de Ridderzaal. In West-Friesland liet Floris V een aantal dwangburchten bouwen om de opstandige Westfriezen in de toom te houden. Tijdens deze dagtocht bekijken we de voege periode van het Hollandse huis en strijd tussen de Hollandse graven en de Westfriezen. De meeste van de gebouwde dwangburchten zijn verdwenen, alleen in Medemblik staat nog het kasteel Radboud.

Programma

De dag begint met koffie en koek nabij het station van Alkmaar. Met een touringcar rijden we hiervandaan naar Egmond aan den Hoef. Hier vinden we nog de restanten van het Slot aan den Hoef, eens de zetel van de graven van Egmond. Zij waren trouwe bondgenoten van de Hollandse graven. We bezoeken ook de vlakbij gelegen Abdij van Egmond. Deze oudste abdij van het land werd gesticht door graaf Dirk I van Holland in de 10e eeuw. Veel Hollandse graven zijn hier ook begraven. De oude gebouwen van de abdij hebben de Reformatie niet overleefd maar de abdij zelf wel. In de huidige abdij bevindt zich nu ook een museum over de geschiedenis van de streek. ’s Middags reizen we via de restanten van de dwangburcht Nuwendoorn naar Medemblik. Hier bezoeken we het kasteel Radboud. Aan het einde van de middag reizen we terug naar Alkmaar.

- advertentie -


Datum:Donderdag 2 mei 2013
Gids:Lard van der Pal
Inclusief:koffie/thee, lunch, alle entreegelden, informatieboekje, vervoer tijdens het programma, deskundige gidse en drankje na afloop.
Startlocatie:Alkmaar
Prijs:€ 89,- p.p.

Afzender: Historizon

Dit is een zogenaamd prikbordbericht. Historiek voert over dit soort berichten geen redactie.
maarten-van-rossem-minicolleges
Terugkijken: Maarten van Rossem over koningen Oranje-NassauHistoricus Maarten van…
Vooraanzicht van de schedel van T. rex 'Sue' -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: