Dames uit de zestiende eeuw willen op Facebook

Album van Margaretha Haghen, inscripties dateren uit 1564 (bewerkt)

Johan Oosterman, hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit, doet onderzoek naar zogenaamde alba amoricum uit de zestiende en zeventiende eeuw. Voor de ontsluiting van deze adellijke vriendenboekjes wil hij middels crowdfunding geld inzamelen.

Adellijke dames in de zestiende en zeventiende eeuw hadden boekjes waarin vrienden en gasten een boodschap achterlieten. Soms een heel gedicht, soms aangevuld met commentaar van anderen.Hoogleraar Johan Oosterman leidt een onderzoek naar de vrouwelijke alba die hij betitelt als “een soort Facebook avant la lettre“. Oosterman:

- advertentie -

Ze laten sociale netwerken zien en wat de wensen en commentaren ook duidelijk maken, is ‘dat de behoefte om vriendschappen zichtbaar te maken, ook toen al bestond. Men had er plezier in om in elkaars boekje te schrijven ‘ik vind jou leuk’, ‘wat was het weer gezellig’ – of woorden van die strekking.’ De boekjes bevatten niet alleen namen en korte spreuken, maar ook liedjes, afbeeldingen en bijvoorbeeld commentaar over de geschiktheid van bepaalde personen als huwelijkskandidaat.

Veel van de vrouwenalba zijn, ook voor deskundigen, lastig te ontcijferen omdat het schrift vrij onduidelijk is. Oosterman en verschillende studenten zijn er inmiddels echter al in geslaagd een aantal van deze alba te ontcijferen.

Op dit moment is een promovenda, geassisteerd door enkele studenten, fulltime aan de slag met de alba. Daarnaast is er een projectgroep opgericht, met daarin onder meer ook vertegenwoordigers van de Koninklijke Bibliotheek (KB), de Hoge Raad van Adel en het Gelders Archief.


Pagina’s met korte inscripties in het album van Clara de Beers (Beers, ca. 1600) – KB


Deze projectgroep wil de alba toegankelijk maken voor het publiek via een website waarop fascimiles komen te staan van de albumpagina’s samen met transcripties en toelichtingen. Hoogleraar Oosterman:

Vervolgens willen we in kaart brengen, met google maps, hoe dat netwerk geografisch in elkaar stak. En dat willen we ook zichtbaar maken via Facebook: we geven de adellijke vrouwen hun eigen account, en nemen de toenmalige vrienden op in hun netwerk, samen met hun inscripties die prikbordberichten worden.

Op dit moment zijn er al drie adellijke dames op het moderne Facebook te vinden: Clara de Beers, Rutghera Van Eck en Walraven van Stepraedt.

De opgerichte Stichting Alba Amicorum streeft er naar tussen de 30.000 tot 40.000 euro te verzamelen voor de ontsluiting van de alba. Het is de bedoeling dat het ‘publieksvriendelijke’ deel van het project gefinancierd wordt via crowdfunding. Daarbij kunnen particulieren geld doneren om het project mogelijk te maken. Bezoek voor meer informatie de website van de stichting.

vng-100-jaar
100 jaar VNGOp 28 februari 1912 werd in het…
Notre Dame in ParijsDe Notre Dame in Parijs krijgt…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: