Dark
Light

Database met namen 19de-eeuwse vondelingen en weeskinderen online

Susanna Onbekend & Louise Naamloos
Auteur:
1 minuut leestijd
Database met namen 19de-eeuwse vondelingen en weeskinderen online
Database met namen 19de-eeuwse vondelingen en weeskinderen online

De namen van bijna 9.000 vondelingen en weeskinderen uit heel Nederland zijn sinds zondag online terug te vinden. De kinderen werden vanaf 1824 naar Veenhuizen gestuurd, een van de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid. Onder hen was bijvoorbeeld een vondeling die de naam Simon Vestdijk kreeg, de grootvader van de latere schrijver.

Veenhuizen (Foto: schackmann.nl)
Veenhuizen (Foto: schackmann.nl)
De namen zijn ingevoerd tijdens het werk aan het boek De kinderkolonie van Wil Schackmann, dat in september is verschenen. De database is toegankelijk via de website www.alledrenten.nl. De gegevens zijn bedoeld voor de meer dan 1 miljoen Nederlanders met een voorouder in de armenkoloniën van de Maatschappij van Weldadigheid.

Veenhuizen

Veenhuizen is bekend als detentiecentrum voor bedelaars en landlopers, maar het is nooit de bedoeling geweest dat die daar zouden komen. De kolonie Veenhuizen werd in 1824 gebouwd om vierduizend (wees)kinderen te huisvesten met daarbij echtparen om op hen te passen. Het moest één groot kinderdorp worden. Door de tegenwerking van stedelijke weeshuizen kwam slechts de helft van dat aantal kinderen. De overige ruimte in Veenhuizen werd noodgedwongen opgevuld met bedelaars.

Vondelingen

Simon Vestdijk in het register
Simon Vestdijk in het register
Lang niet altijd werd genoteerd welk van de kinderen vondelingen waren, maar vaak is het aan de namen te zien. Susanna Onbekend zal zeker op straat gevonden zijn, net als Louise Naamloos, en bij Hendrik Egelantier en Schake Amstel is de vindplaats in de naam verwerkt. Zo ook bij een Veenhuizense wees die was gevonden op de hoek van de Oostvest en de Dijkstraat in Haarlem en daarom de achternaam Vestdijk had gekregen. Hoe ze aan de voornaam Simon kwamen is niet bekend, maar zijn gelijknamige kleinzoon werd later schrijver.

De Nederlandse koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid hopen samen met de Belgische koloniën in 2018 de status van Unesco Werelderfgoed te verkrijgen.

Lees ook: De weeskinderen van de kinderkolonie in Veenhuizen (1824-1859)
Boek: De kinderkolonie – De wezenopvang in Veenhuizen (1824-1859)

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×