‘David van Michelangelo staat op instorten’

De David van Michelangelo

De David van Michelangelo

Michelangelo’s wereldberoemde beeld ‘David’ staat op instorten. Dat beweert de universiteit van Florence die het beeld de afgelopen tijd uitvoerig onderzocht. Er blijken verschillende kleine breuken in de benen en enkels van het beeld te zitten.

Michelangelo’s bekendste marmeren beeld staat in de Italiaanse stad Florence, in het museum Galleria dell’Academia. Het vijf meter hoge sculptuur beeldt de Bijbelse held David uit die volgens het Oude Testament met één steen de reus Goliath versloeg.


Het beeld was in 1504 klaar en werd op het belangrijkste plein van Florence, het Palazzo Della Signoria, geplaatst. In die tijd werd de stad nog bestuurd door leden van het geslacht De’ Medici, de bekende bankiersfamilie die vele kunstenaars naar de stad trok.

Het origineel kreeg in de negentiende eeuw een plek in het museum in Florence. Op het plein kwam een replica. Enkele jaren geleden werd het originele beeld aan de buitenkant al grondig gerestaureerd. Het was onder meer aangetast door vogelpoep.

- advertentie -

Nu blijkt dat er problemen zijn aan de binnenzijde. Volgens kenners hebben onder meer het verkeer, aardbevingen en vibraties van miljoenen bezoekers een slechte invloed op het beeld. Er wordt al langer gekeken of de David overgebracht kan worden naar een aardbeving-bestendig museum.

Bekijk ook: Beroemdste werken van Michelangelo

Replica van de grafkamer van Toetanchamon die enkele jaren geleden gemaakt werd voor een rondreizende tentoonstelling – Foto: A.-M. v. Sarosdy
In de Egyptische stad Luxor is sinds woensdag een replica te vinden…
Wil Albeda in 1977 (cc-anefo-Koen Suyk)De Nederlandse oud-minister…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: