DBNL ondergebracht bij Koninklijke Bibliotheek

dbnl.org

dbnl.org

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) wordt ondergebracht bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. De nationale bibliotheek wordt hierdoor verantwoordelijk voor de website dbnl.org waar een collectie van ruim elfduizend gedigitaliseerde boeken en tijdschriften te vinden zijn op het gebied van Nederlandstalige literatuur, taal en cultuurgeschiedenis.


De Nederlandse Taalunie, de Koninklijke Bibliotheek (KB), nationale bibliotheek van Nederland, en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek hebben hierover onlangs overeenstemming bereikt. De feitelijke overdracht vindt begin volgend jaar plaats.

Met dagelijks ongeveer 200.000 paginaweergaven is dbnl.org een grote website. De site blijft voorlopig in dezelfde vorm bestaan en de teksten blijven gratis toegankelijk.

Door de overgang kan de DBNL-collectie volgens de KB duurzaam worden beheerd, uitgebouwd en beschikbaar gesteld. De nationale bibliotheek:

- advertentie -

Bovendien kan deze unieke verzameling Nederlandstalige teksten, eenmaal ingebed in de digitale infrastructuur van de KB, ook via andere kanalen in Nederland en Vlaanderen toegankelijk worden gemaakt. De KB zal de DBNL-bestanden technisch beschikbaar maken voor de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en Bibnet, de organisatie voor samenwerking tussen Vlaamse openbare bibliotheken.

Het vaste personeel van Stichting DBNL wordt wordt overgenomen door de KB. De Taalunie, de KB en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek worden samen verantwoordelijk voor het beleid en de inhoud van DBNL. De Taalunie zorgt voor de financiering.

Mijnwerker (DSM - DeMijnen.nl)
Mijnwerker (DSM - DeMijnen.nl)De pensioenen van bijna 28.000…
Koeltorens op mijnterrein 'Emma' - RCEDe provincie Limburg

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: