De allereerste emoticon – :-)

Tegenwoordig zijn emoticons – eenvoudige tekeningetjes waarmee een gemoedstoestand weergegeven kan worden – niet meer weg te denken. Ze bestaan echter pas zo’n dertig jaar. De Amerikaanse computerwetenschapper Scott Fahlman was in 1982 de allereerste die een emoticon gebruikte.

Op het messageboard van de Carnegie Mellon University plaatste hij op 19 september 1982 zijn eerste emoticon. Volgens de wetenschapper konden tekens (zoals dubbelepunt, haakje en puntkomma) prima gebruikt worden om aan te geven of een bericht serieus of juist als grap bedoeld was.

De eerste twee emoticons die Fahlman gebruikte waren :-) en :-(. En de eerste mail waarin Fahlman zijn collega’s en studenten op de hoogte stelde van het gebruik van de tekens is bewaard gebleven:

19-Sep-82 11:44 Scott E Fahlman :-)
From: Scott E Fahlman

I propose that the following character sequence for joke markers: :-)
Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark
things that are NOT jokes, given current trends. For this, use :-(

Tegenwoordig worden de emoticons dagelijks door miljoenen mensen gebruikt, in bijvoorbeeld e-mails en sms- en chatberichten. Vóór Fahlman waren er overigens ook al mensen die onderzochten of ze met behulp van normale leestekens snel emoties weer konden geven.

- advertentie -

In 1881 werden in een satirisch Amerikaans tijdschrift bijvoorbeeld deze afbeeldingen afgedrukt:

'Emoticons' uit  1881

‘Emoticons’ uit 1881

In tegenstelling tot de moderne emoticons ging het hier echter om verticale typografische tekens en kunnen ze niet snel in bijvoorbeeld een email verwerkt worden.

Kathedraal van Etsjmiadzin - cc
In 1961 maakte de bekende Russische schrijver Vasili Grossman een reis door…
Wandtapijt met een toernooi, Straatsburg, ca. 1475-1500. Musée de Cluny, inv. RF 7351 (zie http://www.musee-moyenage.fr/collection/oeuvre/tournoi-tapisserie.html).
‘Bestaat er eigenlijk een museum van de middeleeuwen?’, zo vroeg iemand mij…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: