De allereerste foto van de zon (1845)

Op 2 april 1845 maakten de Franse natuurkundigen Léon Foucault en Hippolyte Fizeau de eerste foto van de zon. Ze maakten gebruik van een relatief nieuwe techniek, die van de daguerreotypie.

Maanfoto van John Adams Whipple uit 1851

Maanfoto van John Adams Whipple uit 1851

Deze techniek werd in 1837 ontwikkeld door de Franse uitvinder Louis Daguerre. In 1839 maakte hij de eerste foto van de maan. Deze foto is echter niet bewaard gebleven doordat het laboratorium van de uitvinder kort nadien door brand werd verwoest. Ook de allereerste maanfoto ging toen verloren.

De allereerste foto van de zon bestaat nog wel. Deze werd op de tweede april van het jaar 1845 genomen met een sluitersnelheid van 1/60 seconde. De foto heeft een diameter van twaalf centimeter. Foucault en Fizeau maakten de foto omdat ze gezamenlijk onderzoek deden naar de interferentie van licht en warmte.

Léon Foucault zou uiteindelijk vooral beroemd worden met de naar hem vernoemde Slinger van Foucault waarmee hij liet zien dat de aarde draaide.

De oudst bewaard gebleven foto van de maan – eveneens een daguerreotypie – dateert overigens uit 1851 en werd gemaakt door John Adams Whipple.
De bouw van de Eiffeltoren in Parijs
EiffeltorenDe Eiffeltoren is ongetwijfeld het beroemdste bouwwerk van…
Eerste rit met de metro van Londen, 1862 (London Transport Museum / Topical Press)
Londen heeft het oudste metrostelsel ter wereld. Officieel werd de metro van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: