De Beatrijs, ca. 1374

De Beatrijs, ca. 1374 (KB)

De Beatrijs, ca. 1374 (KB)

Expositie Topstukken KB

De non Beatrijs wordt verliefd op een mooie jongeman en verlaat haar klooster. Zeven jaar duurt haar geluk. Ze wordt door haar geliefde in de steek gelaten en leeft zeven jaren in bittere armoede. Daarna besluit ze terug te keren naar het klooster in de hoop daar weer in genade te worden aangenomen. Tot haar verwondering heeft niemand haar gemist. Maria zelf heeft tijdens Beatrijs’ afwezigheid haar taken als kosteres waargenomen.

De enige Middelnederlandse versie van het dichtwerk met dit verhaal is opgenomen in dit kostbare handschrift uit 1374. In de letter V waarmee dit verhaal opent, zijn de hoofdpersonen uit deze legende afgebeeld: zuster Beatrijs knielt voor Maria die het Christuskind op haar arm houdt. Digitaal door dit boek bladeren? Dat kan op www.kb.nl/bladerboeken/beatrijs

Vorige topstuk

- advertentie -

Volgende topstuk

 

Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer De Beatrijs. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Nieuwe Tilburgsche Courant, 7 januari 1937 (KB)
Het huwelijk van prinses Juliana met Bernhard van Lippe-Biesterfeld op 7 januari…
Armenbijbel, 1460-1470 (Koninklijke Bibliotheek)Expositie Topstukken KB Het hier…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: