De bijzondere laatste woorden van John Sedgwick

John Sedgwick

John Sedgwick

De noordelijke generaal John Sedgwick stierf tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog terwijl hij zijn manschappen moed probeerde in te spreken. Zijn laatste woorden zijn legendarisch.

John Sedgwick had zijn sporen wel verdiend. Hij vocht onder meer in de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog en verschillende Indianenoorlogen. Aan het begin van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) was Sedgwick kolonel. In Virginia vocht hij in de Slag bij Yorktown en de Slag bij Seven Pines. Bij een latere slag raakte hij gewond aan arm en been. Hij herstelde en op 4 juli 1862 werd Sedgwick bevorderd tot generaal-majoor.

De Amerikaan sneuvelde op 9 mei 1864, tijdens de Slag bij Chancellorsville. Terwijl zijn mannen dekking zochten omdat sluipschutters, zo´n 900 meter verderop, het op hen gemunt hadden, besloot Sedgwick zijn mannen moed in te spreken. Hij liep rechtop in het open veld en riep zijn mannen toe:

“Wat? Mannen die wegduiken voor een paar kogels? Wat gaan jullie doen als ze het vuur over de hele linie openen? […] Waarom duiken jullie weg? Ze kunnen nog geen olifant raken vanaf deze afstand!”

De generaal werd hierop door een kogel getroffen in zijn linkeroog. John Sedgwick viel dood neer.

- advertentie -

De Amerikaan ligt begraven bij zijn geboorteplaats. In Gettysburg National Military Park is een ruiterstandbeeld voor hem opgericht.

Lees ook: Voltaire wilde duivel op sterfbed niet schofferen

De laatste woorden van John Sedgwick:

Barend Cornelis Koekkoek
An 2013 stond de viering centraal van 200 jaar vriendschapsbanden tussen Nederland…
Schepping van sterren en planeten volgens Michelangelo (Sixtijnse Kapel)
In het boek Gevecht met de tijd (Uitgeverij Aspekt) gaat historicus Gerard…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: