De boeken van Constantijn Huygens

Afb: Museum Meermanno

Omdat 2013 is uitgeroepen tot Huygensjaar hebben de Koninklijke Bibliotheek en Museum Meermanno een tentoonstelling samengesteld over de boeken van diplomaat en dichter Constantijn Huygens.

Constantijn Huygens werd op 4 september 1596 in Den Haag geboren. Hij bleef er zijn hele leven ook wonen. Van 1637 tot zijn overlijden op 28 maart 1687 bewoonde hij met zijn vijf kinderen een stadspaleis op de hoek van het Plein en de Poten. Zijn bibliotheek was geplaatst in het rechtergedeelte van het Huygenshuis in kamers die uitzagen op de tuin.


In de expositie is een selectie van de boeken van Constantijn Huygens te zien. Deze exemplaren uit de zogenaamde Bibliotheca Zuylichemiana (Constantijn sr. en zijn zoons waren Heer van Zuylichem) weerspiegelen volgens de twee instellingen de enorme veelzijdigheid van Huygens. Zo waren er boeken over (contemporaine) geschiedenis, theologie, recht, (klassieke) letteren en natuurwetenschappen in de bibliotheek te vinden.

- advertentie -

Bibliotheca Zuylichemiana

Op basis van de catalogus die in 1688 voor de veiling van Huygens’ bibliotheek werd opgemaakt en van de catalogi van de boekenveilingen van zijn zoons Christiaan (1695) en Constantijn jr. (1701), wordt de omvang van deze Bibliotheca Zuylichemiana geschat op 10.000 boeken. Hiermee is het één van de grootste zeventiende-eeuwse privébibliotheken in de Republiek.

Door de veilingcatalogi zijn de titels van de boeken uit de Huygensbibliotheek bekend. En dankzij Huygens’ gewoonte zijn motto ‘Constanter’ als een ex libris op elke titelpagina te schrijven, zijn ook de boeken zélf terug te vinden. Inmiddels zijn ongeveer tweehonderd exemplaren getraceerd.

De tentoonstelling Huygens en zijn boeken is van 9 juli tot en met 1 september 2013 te zien in de historische boekenzaal van Museum Meermanno in Den Haag. Bezoek voor meer informatie de website van het museum.

Episode uit de verovering van Amerika - Jan Mostaert,…
Woorden van de Wijze tot de Kinderen van de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: