De bouw van de Domtoren in 3D

De bouw van de Domtoren – Afb: Daan Claessen / Gemeente Utrecht

De afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht is momenteel druk bezig met het samenstellen van een boek over de bouw van de Utrechtse Domtoren. Op een speciale website zijn nu al 3D-modellen te vinden van de verschillende bouwfasen, met uitleg en afbeeldingen.

De Domtoren is hét symbool van de stad Utrecht. Sinds een orkaan in 1674 het middenschip van de kerk grotendeels verwoestte, staat de 112 hoge toren los. De afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht werkt aan een boek over de hoogste kerktoren vanNederland. Een van de belangrijkste vragen die in het boek aan de orde komt is: hoe hebben ze in de veertiende eeuw zo’n grote toren kunnen bouwen?

- advertentie -

Voorafgaand aan de publicatie van het boek is de website www.bouwdomtoren.nl gelanceerd. Op deze site is virtuele bouw van de Domtoren te volgen. Om de paar weken zal een nieuwe bouwfase worden toegevoegd. Als de Domtoren op de site helemaal is herbouwd, zal ook het boek verschijnen. René de Kam, coördinator publieksbereik Erfgoed van de gemeente Utrecht:

Op de site laten we ook al iets zien van andere 3D-projecten waarmee we bezig zijn. Zo zijn er nu al modellen te zien van het Utrechtse stadhuis. Ook is het via een link op de homepage mogelijk om te dwalen langs de historische gevels van het Utrechtse stadhuis van de zestiende eeuw tot nu.

De verschillende 3D-modellen worden gemaakt aan de hand van verschillende bronnen, zoals archeologische en bouwhistorische onderzoeksgegevens, oude tekeningen, schilderijen en archiefgegevens.


De bouw van de Domtoren – Afb: Daan Claessen / Gemeente Utrecht


In 1321 werd een begin gemaakt met de bouw van de Utrechtse Domtoren en in 1382 was de beroemde toren klaar. Niet iedereen was er destijds overigens positief over. Zo zei Geert Grote (1340-1384), de grondlegger van de Moderne Devotie, bijvoorbeeld ooit dat de toren slechts voortkwam uit ijdelheid en hoogmoed.

Het publieksboek over de Domtoren verschijnt later dit jaar bij uitgeverij Matrijs.

Portret van Pim Fortuyn (Jean Thomassen)De Communistische Partij Nederland…
Muur in de stoomstroopfabriek in Borgloon - Foto: CC/DonarreiskofferDe…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: