EK Voetbal draait allemaal om ‘Coupe Henri Delaunay’

Vernoemd naar bedenker EK Voetbal

Vrijdag barst het Europees Kampioenschap voetbal los. Vierentwintig landen strijden om de titel en de daarbij behorende Coupe Henri Delaunay. Hoe komt die beker aan zijn naam?

Henri Delaunay

Henri Delaunay

Vrijdagmiddag staat de openingswedstrijd (Frankrijk-Roemenië) op het programma. Daarna volgen nog vijftig wedstrijden. Op 10 juli 2016 vindt de laatste wedstrijd plaatsen en dan weten we welke land de Coupe Henri Delaunay ontvangt. De beker draagt de naam van de Franse voetbalpersoonlijkheid Henri Delaunay (1883-1955). Deze Fransman speelde enige tijd voor Étoile des Deux Lacs en begon hierna aan een carrière als scheidsrechter.

Van 1924 tot 1928 was hij vervolgens lid van de FIFA en samen met zijn landgenoot Jules Rimet (1873-1956) was hij een van de bedenkers van het eerste wereldkampioenschap voetbal in 1930. Delaunay stond daarnaast aan de basis van het eerste Europees kampioenschap voetbal. In 1927 kwam hij al met het idee voor dat toernooi. Het zou echter nog tot 1960 duren voor het toernooi ook echt voor het eerst werd georganiseerd. De trofee van het kampioenschap werd naar de grondlegger van het Europese voetbalfeest vernoemd.

Henri Delaunay was ook de eerste secretaris-generaal van de UEFA, de Europese voetbalbond. Hij bleef dit tot zijn dood in 1955 en werd toen opgevolgd door zijn zoon Pierre.

- advertentie -

De gouden trofee die eens in de vier jaar wordt uitgereikt aan de winnaar van het wereldkampioenschap voetbal is overigens vernoemd naar Jules Rimet.

Meer sportgeschiedenis
Boek: Voetbalgeschiedenis

Huldiging EK 1988

Een aantal opmerkelijke sterfgevallen in zijn voorgeslacht bracht de jonge historicus Wiebe…
Historische uitdrukkingen, spreekwoorden en scheldwoorden
Dronken man zittend op een vat, Sophia Wilhelmina…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: