De croissant komt niet uit Frankrijk

Het croissantje mag dan hét typisch Franse broodje zijn, oorspronkelijk komt het broodje uit Oostenrijk. Volgens de overlevering zouden bakkers in Wenen het ovale broodje gebakken hebben nadat ze in 1683 de Ottomanen hadden verslagen.

De Ottomanen hadden de stad Wenen belegerd en om binnen te komen een grote tunnel onder de stad gegraven. Via die tunnel kwamen de Ottomanen de stad in. Het eind van de tunnel kwam echter uit bij een bakkerij. De bakkers sloegen direct alarm toen ze de vijand zagen waarop stadgenoten al snel toestroomden en de belegeraars versloegen.

Feest

Om deze voor de Oostenrijkers vreugdevolle gebeurtenis te vieren besloten bakkers een broodje te bakken. Ze bakten om de Turken te beledigen een broodje dat leek op een halve maan, want dat was de afbeelding die altijd op de vlaggen van de Ottomanen te zien was.

De croissant zou in Frankrijk terecht gekomen zijn via Marie-Antoinette (de echtgenote van Lodewijk XVI). Zij was een van de kinderen van keizer Frans I van Oostenrijk.

- advertentie -

Croissant - cc
Charles BoycottDe Engelsman Charles Boycott (1832-1897) heeft de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: