De Deventer kunstenaarsfamilie Korteling

Landschap geschilderd door stamvader Korteling, 1836 – Afb: kortelingdeschilders.nl

In het Historisch Museum Deventer is tot en met begin september 2011 een tentoonstelling te zien over de schildersfamilie Korteling. Schilders van deze familie waren in de negentiende en twintigste eeuw prominent in Deventer aanwezig.

Stamvader van de familie is: Gerhard Korteling (1809-1888). In 1839 vestigde deze Korteling in de Smedenstraat in Deventer een schildersbedrijf. Gerhard Korteling was toen in Deventer al geen onbekende meer. Jaren eerder had hij, op 16-jarige leeftijd, als leerling van de Deventer Teekenacademie al een prijspenning gewonnen.Het huis- en rijtuigschildersbedrijf dat hij aan de Smedenstraat vestigde, werd later overgenomen door zijn oudste zoon Willem. Diens zoon, Gerhard, had veel schildertalent. Zijn passie voor het schildervak werd hem echter wel fataal. Gerhard Korteling overleed op 26-jarige leeftijd aan een longontsteking die hij opgelopen had doordat hij veelvuldig in de winterse kou had zitten schilderen.

- advertentie -

De tweede zoon van stamvader Korteling was Bartus Korteling (1853-1930). Deze telg van de creatieve familie werkte als tekenleraar aan de Rijkskweekschool, Rijks Hogere Burgerschool en aan de Avondteekenschool en had in die hoedanigheid veel invloed op de ontwikkeling van talent. Zijn zoon Willem Korteling was de eerste die in de familie fulltime kunstenaar werd. Hij schilderde veel landschappen, (bloem)stillevens en dieren en vond in brede kring, ook nationaal, waardering hiervoor.

In de tentoonstelling in het Historisch Museum Deventer ligt het accent op de werken van Bartus Korteling en diens zoon Willem. Naast de tentoonstelling is er een website gemaakt met daarop een overzicht van veel door de Kortelings gemaakte schilderijen. Bij uitgeverij Walburg Pers verschijnt daarnaast binnenkort een boek over de Deventer kunstenaarsfamilie.

NapoleonIn het Wellington Museum in Waterloo is vanaf donderdag…
Prinses Máxima - Foto's: BVDOmdat prinses Máxima dit jaar…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: