De donkere kamer van W.F. Hermans

W.F. Hermans – Foto: Jutka Rona

Het Nederlands Fotomuseum in Den Haag toont vanaf begin november een selectie foto’s van schrijver Willem Frederik Hermans (1921-1995). De auteur was zijn hele leven in de ban van de fotografie.

Hermans fotografeerde al vanaf zijn elfde jaar en in de jaren vijftig ondernam hij serieuze pogingen om zich verder te ontwikkelen. Hij ging toen in de leer bij arts-fotograaf Nico Jesse, bekend van het fotoboek Vrouwen in Parijs (1954). In de periode hierna fotografeerde Hermans veel, hoewel schrijven voor hem de hoofdzaak bleef. Hij wist een eigen stijl te ontwikkelen en boekte met zijn fotografie enige successen. Daaronder zijn enkele publicaties en een tentoonstelling in het Stedelijk Museum te Amsterdam in 1986, onder de titel Koningin Eenoog. Het fotografische oeuvre van Hermans wordt bewaard door het Letterkundig Museum in Den Haag.


Stichting CPNB benaderde het Fotomuseum eerder dit jaar met de vraag om fotografie in te zetten tijdens de grote bibliotheekcampagne Nederland Leest. Tijdens die leescampagne staat dit jaar namelijk het boek De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans centraal en in dat boek speelt fotografie een belangrijke rol.

- advertentie -

In samenwerking met het Letterkundig Museum en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Den Haag maakte het museum daarom een kleine selectie uit het fotoarchief van Hermans. De zesentwintig geselecteerde foto’s geven volgens het museum een indruk van “Hermans’ fotografische ambities, interesses en manier van kijken”. Daarnaast zijn er onder meer aantekeningenboekjes, contactvellen en boeken te zien. De tentoonstelling is te zien in De Donkere Kamer, een permanente tentoonstelling in het Fotomuseum, waar ruim 185 jaar Nederlands fotografie wordt verteld.

De donkere kamer van Hermans is te zien van 9 november 2012 tot en met 13 januari 2013.

OpenluchtmuseumVolgens bezoekers van vergelijkingssite Zoover is het Openluchtmuseum in…
Drie affiches van Frans Mettes - Afb: Spoorwegmuseum Bij…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: