De drie mooiste archiefstukken

Tijdens de afgelopen geschiedenismaand liep de archiefwedstrijd Stuk van het Jaar. Het publiek kon stemmen op bijzondere objecten van regionale en stedelijke archiefinstellingen die eerst in eigen kring voorverkiezingen hadden gehouden.

De verkiezing werd gewonnen door een relatief nieuw archiefstuk: een toegangskaartje voor de Europacupfinale Feyenoord-Celtic uit 1970. Maar er waren natuurlijk meer bijzondere objecten. Hieronder de top drie:

Het toegangskaartje voor de Europacupfinale Feyenoord-Celtic uit 1970

Het toegangskaartje voor de Europacupfinale Feyenoord-Celtic uit 1970

1 – Uniek aandenken aan spectaculaire Europacupfinale

Stuk van het Stadsarchief Rotterdam. Het toegangskaartje voor de Europacupfinale Feyenoord-Celtic uit 1970 is verkozen ‘Stuk van het Jaar’. De vele stemmen voor dit archiefstuk tonen volgens de organisatie dat recente geschiedenis net zo tot de verbeelding spreekt als oudere historie.

Tekening van een Siamese tweeling - Stadsarchief Vlaardingen

Tekening van een Siamese tweeling – Stadsarchief Vlaardingen

2 – Tekening van een Siamese tweeling

Stuk van het Stadsarchief Vlaringen. Een met waterverf opgewerkte potloodtekening van een doodgeboren Siamese tweeling. Deze even dramatische en zeldzame geboorte vond plaats op 25 oktober 1877. Het jongetje heeft twee hoofden, vier armen en één onderlichaam. De handjes zijn twee aan twee met elkaar verstrengeld. Het is het zesde kind van Kornelis Korver, molenaar op de stadskorenmolen en Klazina van der Borden. De geboorte werd op papier vastgelegd door de Vlaardingse schilder Hugo Maarleveld.

- advertentie -
Aantekeningen van stadhouder Willem Frederik - Tresoar

Aantekeningen van stadhouder Willem Frederik – Tresoar

3 – Aantekeningen van stadhouder Willem Frederik

Stuk van Tresoar. Op dit stukje papier zijn aantekeningen Willem Frederik, stadhouder van Friesland, te zien. Bijzonder is dat er ook wat bloed van de stadhouder te zien is. Willem Frederik had op 24 oktober 1664 zijn pistool schoongemaakt. Het wapen ging echter onverwachts af en de stadhouder raakte gewond. Hij overleed een week later aan zijn verwondingen. In de dagen voor zijn dood kon de stadhouder niet praten en eten. Als hij iets duidelijk wilde maken dan deed hij dat via korte briefjes. In dit briefje staat onder meer dat de stadhouder wil dat Veugling (hofmeester Vegelin van Claerbergen) bij zijn “wijf en kinder blijft”.

Argentinosaurus - Foto: CCWetenschappers hebben onderzocht hoe de…
Tentoonstelling en congres over 'De Vrouw 1813-1913'In 1913…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: