De eerste loterijen

Blut Utrecht had geld nodig

Trekking van de Generaliteitsloterij - B. Mourik, 18e eeuw (Wiki)

Trekking van de Generaliteitsloterij – B. Mourik, 18e eeuw (Wiki)

Loterijen zijn al sinds de middeleeuwen populair. ‘Trecker, treckt mij wat, of ik geef u een schop op ’t gat.’

Middeleeuwse loterijdeelnemers schreven hun naam met een gedichtje op papier. Elke naam werd apart getrokken, met een ja- of nee-briefje. Dat voorlezen kon heel lang duren. Daarom werden loterijen volksfeesten, met muziek en drank erbij.

Gokken zit bij mensen in het bloed. Dobbelen deden de holbewoners vermoedelijk al, maar de eerste officiële loterij vond plaats in 1444, in Utrecht. De stad was blut en bedacht een loterij als oplossing. Veel steden volgden dit voorbeeld en jarenlang had bijna elke stad wel een loterij.

De landelijke overheid ontdekte dat de loterijopbrengsten hoog waren en wilde met een staatsloterij haar eigen lege schatkist aanvullen. Daarom werd op 4 april 1726 de eerste staatsloterij gehouden. Het was niet meteen een succes. Bijna niemand kon de loten van twintig gulden – zo’n vier daglonen! – betalen. Later werden de prijzen lager.

- advertentie -

Omdat ook steden loterijen bleven houden, probeerde de overheid bij wet vast te leggen dat een loterij in het algemeen landsbelang moest zijn. Dat lukte pas in 1905 met de loterijwet.

~ Nationaal Historisch Museum

Zie ook: Wat zou je doen met een miljoen?

Elie LuzacRegenten zijn ‘geen Vaders’ Voor Jan Wagenaar,…
Intocht prins zu Wied. Van links naar rechts…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: