De eerste postzegels van koningin Beatrix

Inhuldigingszegel van koningin Beatrix

Inhuldigingszegel van koningin Beatrix

Deze week verscheen de eerste postzegel met daarop de beeltenis van koning Willem-Alexander. Aanleiding om eens terug in de tijd te gaan. Hoe zagen de eerste postzegels van koningin Beatrix eruit?

De postzegel hiernaast verscheen in 1980, het jaar waarin Beatrix koningin werd. De zogenaamde inhuldigingszegel bevat een foto van Beatrix als prinses. Prins Claus maakte hem op 31 januari 1979 in de tuin van kasteel Drakesteyn. Te zien is een zeer ontspannen Beatrix, met op de achtergrond een foto van de Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar dat jaar de inhuldiging plaatsvond.

In het jaar van de inhuldiging werden er ook postzegels voor langdurig gebruik ontworpen. Die zijn veel bekender. Ook deze zegels tonen een lachende koningin Beatrix. De postzegel is ontworpen door Peter Struycken. Hij gebruikte een foto die Vincent Mentzel van de koningin had gemaakt.

De door Peter Struycken ontworpen postzegel van koningin Beatrix

De door Peter Struycken ontworpen postzegel van koningin Beatrix

De zegel bevat een groot aantal kleine puntjes die samen de beeltenis van de koningin vormen. De Beatrixserie verscheen in 1981 op de markt.

De eerste jaren was de afbeelding van de koningin altijd te zien tegen een gekleurde achtergrond. In 1991 ontwierp Struycken een variant. Vanaf dat moment was de achtergrond wit en hadden de puntjes kleur.

Eerste postzegelemissie

Ook op de allereerste Nederlandse postzegel was een lid van het koningshuis te zien. Deze zegel verscheen in december 1851 en bevatte een afbeelding van koning Willem III. De allereerste Belgische postzegel verscheen twee jaar eerder. Daarop was de beeltenis van koning Leopold I te vinden.

De nieuwste zegel, die van koning Willem-Alexander, is ontworpen door Studio Job.

Nederlandse postzegel van 5 cent uit 1852 met daarop de beeltenis van koning Willem III

Nederlandse postzegel van 5 cent uit 1852 met daarop de beeltenis van koning Willem III

Koning Willem-Alexander neemt eerste postzegel in ontvangst

De grote zaal op het Binnenhof tijdens de grote vergadering der Staten Generaal – Dirck van Delen, 1651 (Rijksmuseum Amsterdam)
...tijdens de grote vergadering der Staten Generaal (Dirck van Delen, 1651) Het…
Zuil van Constantijn in Istanbul, 2010 - Foto:…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: