De executie van dominee en verzetsman Bas Ader

Op 20 november 1944, donderdag precies 70 jaar geleden, werden er bij Veenendaal zes verzetsstrijders gefusilleerd, uit wraak voor een aanslag op een Duitse militair. Onder hen ook dominee Bas Ader. Het radioprogramma EO Door de Week stond in een uitzending stil bij het verhaal van deze voorganger.

De fusillade wordt deze week herdacht in Veenendaal. Ook scholieren zijn bij de herdenking betrokken. Een van hen draagt een psalm voor uit het zakbijbeltje van dominee Ader. Dat bijbeltje werd na zijn dood in zijn binnenzak gevonden. De kaftbladzijden ervan zijn dicht beschreven met bijbelteksten en verraden een intens geloofsleven.

Bas Ader (1909-1944) was volgens de EO een begaafd mens.

“Hij was avontuurlijk, creatief, technisch – hij kon een stoomlocomotief besturen – en muzikaal, maar volgde uiteindelijk zijn roeping om theologie te gaan studeren.”


Tijdens zijn studie ging Ader in z’n eentje op de fiets naar Palestina, in 1936. Na een tijd in Badhoevedorp gestaan te hebben, werd hij predikant in het ‘rode’ Oost-Groningse Nieuw-Beerta. In 1942 vroeg een bevriende Joodse fotografe hem om een onderduikplek. Bas en zijn vrouw Jo Ader-Appels – die in 1947 het veel herdrukte boek Een Groninger pastorie in de storm publiceerde – stemden in. Enkele tientallen mensen zaten ondergedoken bij het echtpaar en overleefden zo de oorlog. Ook in Amsterdam hielp Bas Ader honderden Joden aan een onderduikadres. Door verraad werd hij in juli 1944 opgepakt en gevangengezet.

- advertentie -

Beluister hier de EO-reportage over deze bijzonder dominee terug

De vliegtuigbom (Gemeente Renkum)
In het Gelderse dorp Wolfheze wordt woensdagochtend een vliegtuigbom uit de Tweede…
Mein Kampf
De Amsterdamse antiquair die het boek Mein Kampf te koop aanbood, is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: