Dark
Light

De geschiedenis van de schooltas

Auteur:
1 minuut leestijd

Houten schooltas uit 1867 – Foto: Tassenmuseum Hendrikje
Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam organiseerde in 2013 een tentoonstelling over de geschiedenis van de schooltas. Te zien waren bijvoorbeeld houten tassen uit de zeventiende tot de negentiende eeuw, leren boekentassen en natuurlijk de nog altijd populaire rugzak.

In de zeventiende eeuw hing voor elk kind een houten doos voor boeken, een lei en een griffel aan de muur van de klas. Er waren nog geen schoolbanken, dus tijdens de lessen werden deze dozen als tafeltjes gebruikt.

Schooltas uit de jaren tachtig – Foto: Tassenmuseum Hendrikje
Pas vanaf 1900 zaten kinderen in houten banken en kregen ze huiswerk mee. Zo ontstond behoefte aan handzame, stevige schootassen. Leer was het meest praktische en duurzame materiaal en de leren tas werd populair. Naarmate scholieren meer vakken kregen en meer boeken moesten meenemen, werd de leren boekentas groter en kreeg die meer vakken.

Vanaf 1945 kwam de zogenaamde pukkel ook in gebruik, een canvas schoudertas, oorspronkelijk gedragen door de Amerikaanse bevrijders. In de jaren zestig en zeventig werden deze pukkels versierd met stickers en (protest) leuzen, onder invloed van de jongerencultuur. Met het gebruik van deze tas verzetten jongeren zich tegen de opvattingen van hun ouders en de school. Op sommige scholen was een leren schooltas verplicht, vooral als de boeken van school waren. Maar als de boeken van de scholier zelf waren, konden ze hun eigen tas kiezen en de rugzak maakte toen zijn entree. Sinds de jaren tachtig is deze niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

Tegenwoordig lopen veel meisjes op school met imitatie designertassen, gekopieerd naar ontwerpen van Louis Vuitton en Hermès. Tassenmuseum Hendrikje:

“In 2005 woog de gemiddelde boekentas nog zo’n 7 kilo, maar door het gebruik van laptops neemt het gewicht steeds verder af. Sinds de komst van digitale schoolboeken op tablets, zoals de Schooltas app, wankelt de toekomst van de iconische schooltas.”

Lees ook: Geschiedenis van de zomervakantie

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Zelfde rubriek

×