De geschiedenis van racisme

Racism – A History

Op digitaal themakanaal Holland Doc 24 wordt binnenkort de driedelige geschiedenisserie Racism – A History uitgezonden.

De BBC-serie onderzoekt de oorsprong en de impact van racisme over de hele wereld. Aan het woord komt bijvoorbeeld James Walvin, hoogleraar geschiedenis aan de universiteit van York. Hij vertelt onder meer over de Afrikanen die vroeger gezien werden als handelswaar. Tegelijkertijd wordt bekeken of economie ook de drijfveer achter racisme is.

De drie afleveringen:

- advertentie -

1: The colour of money (27 februari, ca. 20:25 uur)

De eerste aflevering onderzoekt de opvattingen over menselijke verschillen in de geschriften van de belangrijkste filosofen en historici uit de geschiedenis: van Aristoteles tot Immanuel Kant. Welke gevolgen heeft het Oude Testament gehad voor de ontwikkeling van het idee van ‘ras’ in Europa? Het programma toont ook de oorsprong van racisme in de geschiedenis van de slavernij en de vestiging van Europa’s eerste kolonies in Amerika.

2: Fatal impact (6 maart, ca. 20.25)

De aflevering ‘Fatal impact’ concentreert zich op racisme als wetenschap. Gezien als een geloofwaardig wetenschappelijk concept om theorieën aan te verbinden, uitgevonden in de 19e eeuw. Met dergelijke pseudo-wetenschap werd ondertussen de weg vrijgemaakt voor het principe van ‘raciale hygiëne’, een van de ideeën die zouden dienen om genocide in de 20e eeuw te rechtvaardigen, met name de Holocaust.

3: A savage legacy (3 maart, ca. 20.25)

De derde en laatste aflevering onderzoekt de gevolgen van racisme in de 20e eeuw. Met aandacht voor de raciale slachtingen in Belgisch Congo, maar ook voor de geïnstitutionaliseerde vormen van racisme zoals uitgedrukt in de apartheid van Zuid-Afrika en de rassenscheiding op scholen en bij sociale voorzieningen in Amerika. En wat is er veranderd vandaag de dag?

Racism a History op Holland Doc 24

NobelprijsDe Amerikaanse natuurkundige Robert Richardson is dinsdag op 75-jarige…
mijnmuseum-de-beukel-560
De zestienjarige Roy Simons won onlangs de publieksprijs van de Geschiedenis Online…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: