De Griekse kiosk viert 101e verjaardag

Griekse straatkiosk

Op vrijwel iedere straathoek in Griekenland is er één te vinden: een kleine kiosk (περίπτερο) waar bijna alles te koop is. Van kranten tot koekjes en van buskaartjes tot condooms en aspirine.

In 1911 werd de eerste kiosk geopend op de Panepistimioustraat in Athene en al snel volgden er meer kleine, tot de nok volgepropte winkeltjes. De kiosk is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het Griekse straatbeeld en het 101-jarig bestaan van de ‘periptero’ wordt dit jaar dan ook groots gevierd.De festiviteiten werden donderdag afgetrapt met het plaatsen van een ‘retro-kiosk’ uit de jaren vijftig op het Syntagmaplein. De kiosk, die is gevuld met producten uit dat tijdperk, gaat op toernee door de regio. Er is ook een boek verschenen over de geschiedenis van de kiosk: A Century and a Year of the Kiosk, 1911-2012 bevat uniek historisch materiaal en hedendaagse foto’s.

- advertentie -

In heel Griekenland zijn er ongeveer 46.000 van deze kiosks, vele zijn 24 uur per dag geopend. Oorspronkelijk werden de stalletjes van één vierkante meter uitgebaat door oorlogsveteranen die invalide waren geworden. Zij verkochten er kranten en tabakswaren.


~ Parakalo

SpinalongaHet eilandje Spinalonga voor de noordoostkust van Kreta gaat…
Willem van OranjeIn Antwerpen is vrijdag een drie meter…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: