De herkomst van zeeheldengeslacht Tromp

De herkomst van zeeheldengeslacht Tromp

Het zeeheldengeslacht Tromp is in Nederland erg beroemd. Lange tijd was echter helemaal niet zo duidelijk waar dit geslacht precies vandaan kwam. Genealogen zochten maar liefst 250 jaar lang naar de ware herkomst van het zeeheldengeslacht.

De familie Tromp liet zelf geen geslachtregister achter. Wel is bekend dat de latere familie pretendeerde van het aanzienlijke Delftse brouwersgeslacht Van der Wel af te stammen.- advertentie -

Grafmonument van Maarten Tromp

Pas in 2011 wisten de Delftse onderzoekers Henk Morien en Hans Nagtegaal de juiste herkomst van de familie te ontleden. Het bewijs vonden ze in documenten uit de zestiende eeuw die worden bewaard in Archief Delft.

In Museum Het Prinsenhof in Delft is vanaf vrijdag 14 september een kleine tenstoonstelling te zien rond het zeeheldengeslacht en de daden van onder meer Maarten Tromp (1598-1653) op zee.

In de collecties van Erfgoed Delft bevindt zich een verzameling unieke objecten en archivalia gerelateerd aan het geslacht Tromp. Met behulp van die stukken wordt het verhaal in de tentoonstelling gepresenteerd. Twee originele documenten die het bewijs vormen van de herkomst van het geslacht zijn ook te zien in de expositie. Daarnaast zijn een aantal persoonlijke bezittingen van Admiraal Tromp en brieven die door hem zijn geschreven aan de koning van Frankrijk Lodewijk de XIII en aan stadhouder Frederik Hendrik.

De tentoonstelling, getiteld Tromp, een mythe ontrafeld, is te zien van 14 september 2012 tot en met 13 januari 2013.

tasman-scheepsjournaal-gr
Afbeelding uit het scheepsjournaal van Abel Tasman - Afb:…
[caption id="attachment_18191" align="alignleft" width="265"]SpatiebalkHet nieuwe logo van het Rijksmuseum Amsterdam heeft voor…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: