De hongerwinter in aquarel

Bron uitgelicht

Ieder schilderij, plakkaat, artikel, foto of archiefstuk heeft een eigen verhaal. Soms is het verhaal groot, soms klein. De gemene deler is dat ieder stuk uniek is en zijn eigen geschiedenis heeft. In deze rubriek wordt zo’n uniek object uit WOII-zoekmachine oorlogsbronnen.nl uitgelicht. Deze aflevering: aquarellen van Aug. v.d. Linde.

Oorlogsbronnen Object UitgelichtDe laatste winter van de Tweede Wereldoorlog, van 1944-1945, staat voor velen in het westen en noorden van Nederland in het teken van schaarste aan voedsel en brandstof. De operatie Market Garden mislukte, de winter begon ongewoon vroeg en streng en voedselvoorraden in grote steden waren in november 1944 op. Tijdens de hongerwinter komen zo’n 20.000 burgers om door gebrek aan warmte en voedsel.

Kunstenaar Augustinus Gerardus van der Linde (Aug. v.d. Linde, 1890-1983) was leerling aan de Hendrick de Keyserschool in Amsterdam en lid van het Schilder- en teekengenootschap Kunstliefde (Utrecht). Hij legde herkenbare situaties uit de hongerwinter vast in aquarel. De uitgave ‘Zoo was Nederland in de winter 1944-1945’ behelst 18 reproducties naar aquarellen van deze kunstenaar, met titels als De Centrale Keuken, Sloopers uit Nooddruft, Fietsen vorderen, Razzia en De Onderduiker.

De andere 17 aquarellen van Aug. v.d. Linde, en meer bronnen over en uit de hongerwinter zijn eveneens te vinden oorlogsbronnen.nl.

~ NOB

Boek: De hongerwinter – David Barnouw

Politiebureau Venlo (Google Street View)
Het politiebureau van Venlo is zondag enige tijd gesloten geweest, nadat drie…
Berlijn 1936
Wie in de zomer van 1936 Berlijn bezoekt krijgt een ander beeld…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: