De Indische geschiedenis van Kamp Westerbork

Molukse kinderen in kamp Schattenberg – Foto: Moluks Historisch Museum

Vanaf half augustus is in Herinneringscentrum Kamp Westerbork een tentoonstelling te zien over de Indische geschiedenis van het kamp. De tentoonstelling, getiteld Aanpassen!, is samengesteld door stichting Nasi Idjo.

Westerbork is vooral bekend als het doorgangskamp van waaruit tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan honderdduizend Nederlandse Joden werden gedeporteerd. Minder bekend is dat het kamp na de oorlog ook dienst deed als repatriëringskamp voor Indische Nederlanders.

Aansluitend, van 1951 tot 1971, bewoonden bovendien

- advertentie -meer dan drieduizend Molukkers Woonoord Schattenberg, zoals het kamp toen genoemd werd.

Het Herinneringscentrum vond het tijd eens aandacht te besteden aan deze Nederlands-Indische geschiedenis van Westerbork. Eerder dit jaar werd er op het voormalig kampterrein al een blijvende markering onthuld ter herinnering aan de twintigjarige bewoning van het kamp door Zuid-Molukkers.

In de door stichting Nasi Idjo samengestelde tentoonstelling wordt het belang van herinneren volgens het Herinneringscentrum gekoppeld aan actuele thema’s als identiteit, veerkracht, dromen en thuisgevoel.

De opening van de tentoonstelling wordt 14 augustus onder meer bijgewoond door Yvonne van Genugten, directeur van het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek. De tentoonstelling is vervolgens en met 30 september 2011 te zien.

Centre Pompidou
Centre PompidouHet prestigieuze Centre Pompidou in Parijs leent veertig…
Tijl UilenspigelOmdat het dit jaar vijfhonderd jaar geleden is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: