De jaren van wederopbouw na WOII

Op veel plekken in Nederland wordt deze maanden stilgestaan bij de bevrijding, zeventig jaar geleden. Nationaal Monument Kamp Vught staat de komende maanden stil bij de periode na de bevrijding. Wat gebeurde er eigenlijk toen de oorlog voorbij was?

Help Holland - Give for dutch war relief (Bevrijdingsmuseum)

Affiche ‘Help Holland – Give for dutch war relief’ (Bevrijdingsmuseum)


De tentoonstelling, getiteld Van Drees tot Frank Sinatra – de jaren van wederopbouw na WO2, is ontwikkeld door het Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek 1944-1945.

Nationaal Monument Kamp Vught:

“De oorlog was voorbij. Maar toen? Wat weten we eigenlijk van die naoorlogse jaren? De tweede helft van de jaren ’40 en het begin van de jaren ’50 was een decennium van schaarste en wederopbouw, van wraak en gezond verstand, van dekolonisatie en Koude Oorlog, van hoop op verandering maar terugkeer naar het oude. De jaren vormden een belangrijk scharnierpunt in de geschiedenis van de twintigste eeuw.”

De expositie laat zien hoe op de puinhopen van de oorlog werd gebouwd aan een nieuw Nederland. Het gaat over pogingen om in de politiek tot nieuwe verhoudingen te komen. Over de drang naar moreel herstel, de verhouding met de Duitse buren. Het tijdperk van premier Drees begon, Annie M.G. Schmidt startte haar radiocarrière, Coca-Cola, jazz & swing kregen Nederland in zijn greep. De ANWB zette het toerisme op de kaart. Nieuwe muziek, nieuwe mode, maar ook het debat over hoe Nederland weer groot moest worden.

- advertentie -

Bezoekers lopen door een wederopbouwstraat, luisteren naar de klanken van naoorlogse jazz, ontdekken de beginjaren van de Wegenwacht en bekijken de wijde plooirokken van de naoorlogse mode.

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 9 januari 2015.

Openingsfoto: De Wegenwacht in actie net na de oorlog (foto: archief Wegenwacht/ANWB)

Met de auto naar het strand (foto: Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis)

Met de auto naar het strand (foto: Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis)

Alphons Diepenbrock in 1912Komende donderdag (23 oktober) is…
WOII-scheurkalender
WOII-scheurkalenderAlle scholieren uit groepen 7 en 8 van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: