‘De kolonialen. Het leven van zeven Bronbekers’

Bronbekers bij het monument Van Heutsz op het landgoed Bronbeek, circa 1985 – Foto: Kluwers Courantenbedrijf Deventer, collectie Museum Bronbeek

Bij Museum Bronbeek in Arnhem is vanaf komende zomer een tentoonstelling te zien over zeven ‘kolonialen’ die na hun tijd in Nederlands-Indië in het Koninklijk Koloniaal Militair Invalidenhuis Bronbeek woonden.

Bezoekers van de tentoonstelling ontmoeten straks zeven mannen die tussen 1850 en 1950 dienden in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Allen woonden daarna in het Koninklijk Koloniaal Militair Invalidenhuis Bronbeek, zoals Bronbeek destijds heette. Dit tehuis voor oude en gewonde militairen uit de kolonie werd in 1863 door de Staat in de Gelderse hoofdstad gevestigd onderverantwoordelijkheid van de toenmalige Minister van Koloniën.

- advertentie -

Museum Bronbeek:

De expositie brengt de rijk geschakeerde geschiedenis van zeven mannen tot leven. Duidelijk wordt wat hun achtergrond was, waarom zij dienst namen in het koloniale leger en hoe hun militaire loopbaan en hun leven op Bronbeek daarna eruit zagen. Via het leven van deze kolonialen krijgt de bezoeker zicht op het Nederlands-Indië van hun tijd en op het dagelijks leven in het militair tehuis, waar zij leefden te midden van tastbare herinneringen aan Indië.

De expositie loopt van 20 juni tot en met 30 december 2012 en is een opmaat naar de viering van de honderdvijftigste verjaardag van Bronbeek in februari 2013.

Foto: komjeook.orgOntwerpbureau Mediamatic houdt donderdag voor de elfde keer…
tulpenboek-frans-hals-museum-brabantsson
De Brabantsson - Foto: Frans Hals MuseumHet Frans Hals…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: