De koning van Groningen

Jan Albert Sichterman (1692-1764)

De puissant rijke Jan Albert Sichterman (1692-1764) stond in zijn tijd bekend als de ‘koning van Groningen’. Hij was een groot verzamelaar, maar na zijn dood werd zijn collectie geveild en viel zijn verzameling uiteen. Het Groninger Museum is er in geslaagd deze prachtige stukken bijeen te brengen.

Jan Albert Sichterman (Philip van Dijk - Groninger Museum)

Jan Albert Sichterman (Philip van Dijk – Groninger Museum)

Jan Albert Sichterman was voorbestemd voor een militaire carrière. In 1716 moest hij vluchten als gevolg van een duel met dodelijke afloop. Hij trad in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). In de Nederlandse vesting Bengalen leerde hij zijn echtgenote kennen.

In 1745 keerden ze terug naar Groningen en betrokken een royaal huis aan de Ossenmarkt. Het huis stond boordevol met porselein, veelal met zijn eigen familiewapen erop, schilderijen in gouden lijsten, uitheemse meubelen en kunstschatten. Zijn collectie imponeerde bezoekers.

Clara de neushoorn

Het Groninger Museum toont vanaf 20 september verschillende werken uit de collectie. De tentoonstelling bevat onder meer een bijzondere verzameling Aziatische keramiek, prachtige portretten geschilderd door Philip van Dijk, Cornelis Troost en anderen, fijn knipwerk van Koster, meubelen, zilver, sits en herinneringen aan Clara de neushoorn, zijn huisdier in Bengalen.

'Gezicht op Kerstmis, en andere geestelijke liederen' - Gerard Reve
'Gezicht op Kerstmis, en andere geestelijke liederen' -…
Prinses Beatrix opent het WOI-paviljoen (Huis Doorn)
Prinses Beatrix opende donderdag op het terrein van Huis Doorn het nieuwe…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: