De media zitten er wel vaker naast

In allerlei polls in allerlei media kreeg het publiek de afgelopen maanden te horen dat Donald Trump niet kansloos was, maar dat het toch wel raar moest lopen als Hillary Clinton de verkiezingen niet won. Het liep echter anders. Hillary Clinton kreeg wel nipt de meeste stemmen, maar kwam een aanzienlijk aantal kiesmannen tekort om zich de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten te mogen noemen. Donald Trump wordt de 45e president van de Verenigde Staten.

De geschiedenis heeft geleerd dat peilingen er wel vaker naast zitten, maar de media hechten desondanks (te?) veel waarde aan dit soort opiniepeilingen en laten ze zelf ook geregeld uitvoeren. Het cliché is echter waar: er is maar één peiling die telt en die wordt op de verkiezingsdag zelf gehouden, als de gehele kiesgerechtigde bevolking (en niet maar een klein dat deel toevallig tijd heeft om mee te doen aan peilingen) zijn stem mag laten horen.
Dat het handig is om de échte verkiezingsuitslag af te wachten, bleek ook in 1948 toen de Chicago Tribune nog voordat alle uitslagen binnen waren een krant van de persen liet rollen waarin de Republikeinse presidentskandidaat Thomas Dewey werd uitgeroepen als winnaar van de verkiezingen. De zittende president Harry Truman, die tegen alle verwachtingen in werd herkozen, kon daar de volgende dag natuurlijk wel om lachen. Op bovenstaande foto toont hij de krant met de foutieve krantenkop.

Meer Amerikaanse geschiedenis
Boek: Donald Trump – “Iedereen houdt van mij”

Franse soldaten verfrissen zichzelf bij een beekje, 1914
Franse officieren aan het westelijk front verfrissen zich in een veld bij…
Hond op het slagveld van de Eerste Wereldoorlog
Een indrukwekkende foto van een hond die over een Duitse loopgraaf springt.…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net