De mooiste foto’s van ‘Mister Panorama’

Later deze maand opent in het Stedelijk Museum Alkmaar een tentoonstelling met werk van tijdschriftfotograaf Theo van Houts, ook wel ‘Mister Panorama’ genoemd.


De in Oudorp (Alkmaar) wonende Theo van Houts (1931) begon zijn loopbaan als legerfotograaf, maar werkt van 1959 tot 1992 als staffotograaf voor Panorama. Hij fotografeerde een breed scala aan gebeurtenissen en personen over de hele wereld. Bekend en onbekend Nederland stond voor de lens van de fotojournalist. Zoals Johan Cruijff en Adèle Bloemendaal, maar ook de gewone man op straat. Stedelijk Museum Alkmaar:

“Daarbij was Van Houts op zijn tijd creatief in het ensceneren van situaties. De meeste foto’s in de tentoonstelling zijn echter ‘snapshots’ van alledaagse situaties. Van bijvoorbeeld een vrouw die zittend in het kozijn haar ramen lapt.”

Ramenlappen, Haarlem, 1961. Vervaardiger Theo van Houts. Bron Collectie Regionaal Archief Alkmaar

Ramenlappen, Haarlem, 1961. Vervaardiger Theo van Houts. Bron Collectie Regionaal Archief Alkmaar

De fotograaf won met zijn werk vele prijzen, waaronder zeven keer de Zilveren Camera. In 1989 kreeg hij de titel Fotojournalist van het jaar. In 2013 schonk Van Houts zijn fotocollectie aan het Regionaal Archief Alkmaar. Voor de tentoonstelling zijn uit die collectie, in samenwerking met de fotograaf zelf, 101 foto’s geselecteerd. De beelden dateren uit de periode 1958 tot 1983.

- advertentie -

De tentoonstelling, getiteld ‘101 ogenblikken’, loopt van 22 november 2014 tot en met 1 februari 2015.

Vredespaleis en Eerste Wereldoorlog - Verstoorde Vredesillusie
Het Vredespaleis, het symbool voor vrede en gerechtigheid, had in 1913 nog…
Intocht van St. Nicolaas, Kleurenlitho, druk Emrik en Binger, uitgave I. de Haan, Haarlem, ca. 1870 (Rijksmuseum)
Bij het Rijksmuseum in Amsterdam is vanaf vandaag een serie prenten te…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: