Dark
Light

De Muur in het hoofd van de Russen

Auteur:
2 minuten leestijd
Berlijnse Muur, 1989 - cc
Berlijnse Muur, 1989 - cc

Voor veel Russen staat de Berlijnse Muur nog recht overeind. In ieder geval psychisch en emotioneel. Dit blijkt uit een recent opinieonderzoek van het Russische onderzoeksbureau Fonds Publieke Opinie (FOM), gehouden naar aanleiding van de 25ste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur.

Het Oostblokboek – Hellen Kooijman & Guido Van Eijck
Het Oostblokboek – Hellen Kooijman & Guido Van Eijck
Een nipte meerderheid, 51 procent, vindt het afbreken van de Berlijnse Muur in principe een positieve gebeurtenis. 13 procent zag het negatief en de rest had geen mening).

Maar de resultaten van deze gebeurtenis worden minder positief beoordeeld. Slechts 39 procent is van mening dat met de val van de Muur ook de Koude Oorlog met het Westen is beëindigd; 33 procent van de Russen denkt van niet en 28 procent kan hier geen duidelijke uitspraak over doen. Ook weet maar liefst 60 procent niet aan te geven of de val van de Muur meer positieve dan negatieve gevolgen heeft gehad, of andersom. Van de respondenten die wel een mening hebben, denkt 22 procent dat er meer positieve gevolgen waren en 18 procent meer negatieve gevolgen.

Voor de zekerheid vroegen de FOM-onderzoekers of de respondent wist wat de Berlijnse Muur was en wanneer deze was gevallen. Op deze vraag weet 49 procent van de Russen met kennis van zaken te antwoorden. Een derde van de respondenten heeft ´wel eens gehoord´ van de Berlijnse Muur. Ruim 13 procent geeft aan niet van het voormalige bestaan van een Berlijnse Muur af te weten en dus ook niet van de val ervan.

Een andere opinieonderzoeker, Aleksej Levinson van het Levada-Centrum, vertelde op 5 november in een interview met de nieuwssite Lenta.ru welke groepen Russen bang zijn voor een nieuwe Koude Oorlog en welke niet:

´De bevreesden zijn de leidinggevende werkers. Van hen maakt 62 procent zich zorgen. Dit zijn vooral mensen jonger dan 39 jaar uit de grotere steden. Daarentegen houden werklozen, huisvrouwen en gepensioneerden zich helemaal niet bezig met de mogelijkheid dat de grenzen weer dichtgaan. Onder hen is het aandeel onverschilligen 60 tot 80 procent. Ouderen stellen dat ze vroeger zonder buitenland leefden en dat ze nu ook gewoon zullen doorleven zonder buitenland.´

Volgens Levinson is die groep onverschillige Russen groter dan het aantal Russen dat een nieuw IJzeren Gordijn afwijst.

~ OostBlokboek.nlRené Does

Dit artikel is afkomstig van uit Het Oostblokboek, een boek waarin twintig journalisten, correspondenten en historici op zoek gaan naar wat er over is van het communistische verleden in onder meer Rusland, Oekraïne, ex-Joegoslavië, de voormalige DDR en Albanië.

René Does is Ruslanddeskundige, beleidsmedewerker van de afdeling onderzoek van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en hoofdredacteur van de website www.prospekt-online.nl. Hij was van 1991 tot 2010 hoofdredacteur van het tweemaandelijkse tijdschrift Prospekt, de papieren voorloper van de website Prospekt-online.

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×