De mythe van Merlijn en Stonehenge

Merlijn

Merlijn

De tovenaar Merlijn is een van de bekendste figuren uit de Middeleeuwse mythen en sagen. Volgens een van die mythen zou hij het wereldberoemde prehistorische monument Stonehenge hebben gebouw.

De Mythe:

Merlijn de tovenaar staat in hoog aanzien bij de Britse koningen. Hij is niet alleen hun raadgever en ziener, maar lost zo nu en dan ook lastige klussen voor hen op zoals bijvoorbeeld het verslaan van draken.

Op een dag breekt er een oorlog uit tussen de Britten, onder leiding van de broers Uther en Pendragon, en de Saksen die geleid worden door Hengist. Merlijn, die dus aan de kant staat van de Britten en daar hoogste raadgever van de koningen is, voorspelt dat de Britten de oorlog zullen winnen. Hij voegt daar echter wel aan toe dat een van de koningen, Uther of Pendragon, tijdens de slag zal overlijden.

StonehengeMerlijns woorden komen uit. Pendragon sneuvelt tijdens de oorlog met de Saksen die wel door de Britten gewonnen wordt. Koning Uther is zeer bedroefd over het overlijden van zijn broer Pendragon en voegt uit eerbetoon aan zijn gesneuvelde broer de naam Pendragon aan zijn eigen naam toe.

Daarnaast vraagt Uther aan Merlijn, die ook bekend staat als groot bouwer, een monument te bouwen ter nagedachtenis aan Pendragon. Merlijn laat hierop in één nacht tijd een serie grote stenen halen uit Ierland en stelt deze stenen in Stonehenge op.

Cleopatra's Naald te Londen (wiki)
In drie grote westerse hoofdsteden zijn oud-Egyptische obelisken te zien. Namelijk in…
Menhir in Ierland
Menhir in Ierland Stripfiguur Obelix liep er vaak mee…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: