‘De Nederlandsche Bank bewaarde nazigoud’

De Nederlandsche Bank - Foto: CC

De Nederlandsche Bank – Foto: CC

De Nederlandsche Bank bewaarde kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog nazigoud. Dat meldt de Volkskrant donderdag op basis van documenten uit 1950 die de Britse centrale bank deze week heeft vrijgegeven.

Het gaat om Tsjechisch goud dat de Duitsers in beslag namen nadat ze Tsjechië op 15 maart 1939 hadden bezet. Met hulp van de Britse centrale bank, waar de Tsjechen hun goudvoorraad hadden ondergebracht,


- advertentie -

verplaatsten de Duitsers het goud naar de Nederlandse en Belgische centrale banken. Dit is opmerkelijk want de Britse overheid had toen al geëist dat oorlogsbuit van de Duitsers werd ‘bevroren’.

Uit de vrijgegeven documenten blijkt dat de Bank of England zich hier op dit punt weinig van aantrok. Op 21 maart 1939 werd het eigendom van het goud overgedragen aan de Duitse Reichsbank. En kort hierna brachten de Duitsers, met hulp van de Bank of England, het goud onder bij De Nederlandsche Bank (DNB) en de Nationale Bank in België.

In totaal ging het om 5,6 miljoen pond aan goud. Lees verder bij de Volkskrant.

Foto: stock.xchng Rumoerige speelhallen, knipperende neonverlichting en luxe megahotels…
Studiezaal van het NIOD in Amsterdam - Foto:…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: