Martin Van Buren, de ‘Nederlandse’ president van Amerika

President Martin Van Buren ( 1782-1862)

Daguerreotype van Martin Van Buren

Daguerreotype van Martin Van Buren

De achtste president van de Verenigde Staten droeg de naam Martin van Buren (1782-1862). De democraat was niet alleen de eerste president van niet-Britse afkomst, hij is ook de geschiedenis ingegaan als de enige president wiens eerste taal niet Engels was. Martin van Buren sprak liever Nederlands.

Van Buren had dan ook Nederlandse voorouders. Zijn betoudovergrootvader, Cornelis van Buren, emigreerde in 1631 vanuit Nederland naar Amerika.

Martin van Buren werd geboren in het plaatsje Kinderhook in de staat New York. Hij was onder meer 25 jaar succesvol advocaat en president van de Verenigde Staten van 4 maart 1837 tot 4 maart 1841.

Als president had hij het niet makkelijk. Zijn regering werd voor een groot deel gekenmerkt door grote economische problemen, de zogenaamde Paniek van 1837. De president werd door velen tot zondebok bestempeld voor de depressie. Zijn politieke tegenstanders gaven hem zelfs de dubieuze bijnaam “Martin Van Ruin”. Na vier jaar werd de president weggestemd. Hij verloor toen van William Henry Harrison.

- advertentie -

Lady Nancy Astor
Als je bij Triviant de vraag 'Wie was het eerste vrouwelijke parlementslid…
Kopje thee - cc
Na de Tweede Wereldoorlog wil Amerika de West-Europese economie uit het slop…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: