Dark
Light

Martin Van Buren, de ‘Nederlandse’ president van Amerika

President Martin Van Buren ( 1782-1862)
Auteur:
1 minuut leestijd
Presidentieel staatsieportret van Martin Van Buren.
Presidentieel staatsieportret van Martin Van Buren.

De achtste president van de Verenigde Staten droeg de naam Martin van Buren (1782-1862). De democraat was niet alleen de eerste president van niet-Britse afkomst, hij is ook de geschiedenis ingegaan als de enige president wiens eerste taal niet Engels was. Martin van Buren sprak liever Nederlands.

Daguerreotype van Martin Van Buren
Daguerreotype van Martin Van Buren
Van Buren had dan ook Nederlandse voorouders. Zijn betoudovergrootvader, Cornelis van Buren, emigreerde in 1631 vanuit Nederland naar Amerika.

Martin van Buren werd geboren in het plaatsje Kinderhook in de staat New York. Hij was onder meer 25 jaar succesvol advocaat en president van de Verenigde Staten van 4 maart 1837 tot 4 maart 1841. Daarvoor was hij vice-president onder Andrew Jackson.

Als president had hij het niet makkelijk. Zijn regering werd voor een groot deel gekenmerkt door grote economische problemen, de zogenaamde Paniek van 1837. De president werd door velen tot zondebok bestempeld voor de depressie, die hij grotendeels ook erfde van zijn voorganger, maar waar hij zelf ook niet direct oplossingen voor wist. Zijn politieke tegenstanders gaven hem zelfs de dubieuze bijnaam “Martin Van Ruin”. Na vier jaar werd de president weggestemd. Hij verloor toen van William Henry Harrison.

Van Martin van Buren werd wel gezegd dat hij zo ijdel was dat het tapijt bij zijn spiegel slijtageplekken vertoonde.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×