De nieuwe Zee-straet van ’s Graven-hage op Scheveningh

De nieuwe Zee-straet van ’s Graven-hage op Scheveningh – Constantijn Huygens, 1666-1667

Verdieping van Nederland

Constantijn Huygens, 1666-1667 – Koninklijke Bibliotheek
Te zien tot en met oktober 2013

Constantijn Huygens – Jan Lievens


Constantijn Huygens (1596-1687) ontwikkelt in 1653 een plan om tussen Den Haag en Scheveningen een weg aan te leggen. De Scheveninger vis zal dan verser op de Haagse vismarkt arriveren. De visvrouwen hoeven immers niet langer met hun vismanden op het hoofd door de duinen te ploeteren. Het Haagse stadsbestuur ziet eerst niets in dit plan, maar komt er tien jaar later op terug.

De Zeestraat, nu Scheveningseweg, wordt toch volgens Huygens’ plan aangelegd en in 1665 geopend. Een jaar later schrijft Huygens er een gedicht over, dat in 1667 in druk verschijnt. Romeyn de Hooghe illustreert de uitgave met een triomfantelijke toegangspoort.

Meer te weten komen over Constantijn Huygens? Bekijk deze KB-themapagina en bezoek in het Huygensjaar 2013 de spectaculaire tentoonstelling Constantijn en Christiaan Huygens. Een Gouden Erfenis in de Grote Kerk te Den Haag.

- advertentie -

Vorige topstuk

Volgende topstuk

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: de nieuwe Zee-straet van ’s Graven-hage op Scheveningh. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

hhm
Deze geschilderde plattegrond laat zien hoe Den Haag er…
De Hofvijver gezien vanaf het Doelenterrein in 1567. De…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: