De oorlog gezien door de ogen van een Joods meisje

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork is zondag 21 oktober de kindervoorstelling Het koffertje van Ida Vos te zien. In deze voorstelling vertelt violist Bert Vos het verhaal van zijn moeder die tijdens de Tweede Wereldoorlog als Joods meisje moest onderduiken.

Na de oorlog werd Ida Vis schrijfster. Ze reisde jarenlang door Nederland om aan schoolkinderen haar verhaal te vertellen. Haar zoon, violist Bert Vos,


kreeg vlak voor haar overlijden in 2006 een zwart koffertje. In dat koffertje zaten originele en persoonlijke attributen uit de oorlogstijd, die normaal gesproken in een museum achter glas zouden komen.

- advertentie -

Bert Vos wil het verhaal van zijn moeder doorvertellen. Het verhaal gezien door de ogen van een kind, over het onderduiken en over uitsluiting, over doodstil moeten zijn. Het verhaal van het koffertje is verwerkt in een vijftig minuten durende voorstelling voor kinderen in de hogere klassen van de basisschool en hun ouders. Herinneringscentrum Kamp Westerbork:

De voorstelling is bedoeld om kinderen van nu inzicht te geven in het drama van toen. Samen met de Shtetl Band Amsterdam geeft Bert Vos een voorstelling waarin prachtige Joodse muziek zorgt voor de nodige afwisseling.

De voorstelling begint zondag 21 oktober om 14.00 uur en de entreeprijs bedraagt 6,50 euro. De toegang tot het museum is daarbij inbegrepen. Kinderen tot twaalf jaar mogen naar aanleiding van Oktober Kindermaand gratis naar het museum en de voorstelling.

Yad Vashem Foto: CC/David ShankboneNederland gaat het Israëlisch Holocaustmonument…
TracesOfWar.comOp tal van plekken in Europa herinneren musea, begraafplaatsen,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: