De Portugese synagoge in Amsterdam

De Portugese synagoge in Amsterdam

De Portugese synagoge in Amsterdam

Er zijn maar weinig gebouwen in Nederland te vinden die, sinds de bouw in de zeventiende eeuw, bijna onveranderd zijn. De Portugese synagoge in Amsterdam is zo’n gebouw. De synagoge behoort tot de belangrijkste monumenten in het land. De overweldigende binnenruimte met haar gave zeventiende-eeuwse interieur kent geen parallel in Nederland.

Cultuurhistorisch is de Snoge zeer belangrijk. In het Europa van de zeventiende eeuw was het ondenkbaar dat joden een monumentale en van de straat zichtbare synagoge mochten bouwen. In de tolerante Republiek mochten zij dit wel, waardoor het gebouw een prachtige illustratie is van de emancipatie van de joden. De synagoge staat evenwel ook symbool voor de kracht om te overleven, ook onder extreem moeilijke omstandigheden. Sprekend is de tekst boven de ingang: ‘Ik echter, door Uw grote goedheid, betreed uw huis’ (psalm 5: 8).

De Portugese synagoge in Amsterdam is een prachtig geïllustreerde monografie over één van de meest beeldbepalende gebouwen van Amsterdam. Het boek beschrijft het gebouw aan het Jonas Daniël Meijerplein vanuit een cultuurhistorisch standpunt, wat vele nieuwe gegevens heeft opgeleverd. De ingrijpende restauratie van de synagoge die in 2012 is voltooid, heeft voor nieuwe bouwhistorische inzichten gezorgd.

Lees ook de voorpublicatie: Portugese joden in Amsterdam en de eerste synagogen

- advertentie -

De Portugese synagoge in Amsterdam
ISBN: 9789040007620
Uitgever: WBOOKS
Hardcover, 207 pagina’s
Prijs: € 24,95

Bestel dit boek bij:

Of bij:

Interieur van de twaalfde-eeuwse synagoge in Toledo, genaamd…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: