De protestrede van Rudolph Cleveringa

Op 26 november 1940 hield de Nederlandse hoogleraar Rudolph Pabus Cleveringa een bijzondere rede aan de universiteit van Leiden. Hij protesteerde tegen het ontslag van Joodse collega’s. Nog dezelfde dag werd hij door de Duitse bezetter gearresteerd.


Enkele weken voordat Cleveringa zijn redevoering hield, hadden de Duitsers de zogenaamde ariërverklaring verstuurd naar alle ambtenaren. Met behulp van deze verklaringen wilde de bezetter inzichtelijk krijgen welke openbare functies bekleed worden door Joden om hen vervolgens te kunnen ontslaan. Wie de verklaring weigerde te ondertekenen werd sowieso ontslagen. Cleveringa protesteerde. Je leest daar hier meer over.

De universiteit Leiden staat nog geregeld stil bij de moedige daad van Cleveringa, die na de oorlog als hoogleraar terugkeerde aan de universiteit. Het Leids Universiteits Fonds maakte onlangs een video waarin Rick Lawson, decaan aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, stilstaat bij de protestrede van de hoogleraar. De video is hierboven te bekijken.

Boek: Cleveringa’s koffer

- advertentie -
Unsere Mütter, Unsere Väter
Unsere Mütter, Unsere VäterDe Duitse televisieserie Unsere Mütter,…
Schoenen van gevangenen van concentratiekamp Majdanek - cc
Onbekenden hebben acht schoenen van gevangenen van voormalig concentratiekamp Majdanek gestolen. De…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: