‘De Schreeuw’ van Munch wordt geveild

De Schreeuw – Edvard Munch, 1893

Een van de vier versies van het beroemde schilderij De Schreeuw van Edvard Munch wordt komend voorjaar in New York geveild. Veilinghuis Sotheby’s heeft dat bekendgemaakt.

De Noorse kunstenaar Edvard Munch (1863-1944) maakte in totaal vier werken die de naam De Schreeuw kregen. Het eerste werk maakte hij in 1893. Het werk wordt vaak gezien als een ‘psychisch zelfportret’ van de kunstenaar. Munch beeldde namelijk een traumatische ervaring af die hij zelf ooit in Oslo had meegemaakt. Terwijl hij met een aantal vrienden bij Oslo een wandeling maakte, raakte Munch plots zeer gegrepen door het landschap en de ondergaande zon. Hij hoorde het landschap als het ware schreeuwen. Op het kunstwerk wordt het geestelijke leed uitgedrukt dat de schilder gedurende bepaalde periodes in zijn leven ervoer.Munch wilde in zijn werken indringende menselijke emoties als angst, liefde, ziekte, jaloezie en dood afbeelden. De kunstenaar wordt beschouwd als een voorloper van het expressionisme.

- advertentie -

Een van de versies van De Schreeuw wordt op 2 mei geveild tijdens een veiling van impressionistische en hedendaagse kunst bij Sotheby’s in New York. Het exemplaar is volgens het veilinghuis het enige in privébezit. De waarde wordt geschat op zo’n zestig miljoen euro.

Andere versies van de De Schreeuw zijn al verschillende keren gestolen. In 1994 werd een exemplaar samen met enkele andere werken van Edvard Munch gestolen. Het werk werd drie maanden later teruggevonden.

Tien jaar later werd er opnieuw een exemplaar gestolen. Ditmaal uit het Munch Museum in Oslo. Het schilderij werd twee jaar later teruggevonden.

In Polen is een portret van de componist Frederic Chopin opgedoken, dat…
nltr400-rijksmuseum-fantasiekostuum
Fantasiekostuum van de Bacha de Caramanie - J.B. Vien,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: