De verlokkingen van de valkerij

Anoniem, Tegel met een reliëf van een ruiter met valk in een kartonnen doos (Rijksmuseum Amsterdam)

Omdat Unesco de traditionele jacht met roofvogels onlangs heeft erkend als wereldwijd cultureel erfgoed, heeft het Rijksmuseum Amsterdam een presentatie samengesteld over de valkenjacht.

Het museum toont de komende maanden een dertigtal vijftiende-, zestiende- en zeventiende-eeuwse prenten uit de Rijksmuseumcollectie over de valkenjacht. Het gaat onder meer om voorstellingen van de Meester van het Amsterdams kabinet, Lucas van Leyden, Hendrick Goltzius en Hans Burgkmair de oudere. De prenten laten volgens het museum zien “hoe rijk de traditie van de valkerij is en hoezeer valkeniers tot de verbeelding spraken”.

In het middeleeuwse Europa was de valkenjacht voorbehouden aan vorsten en

- advertentie -Hans Burgkmair, Jagende valken en valkenier te paard als standaarddrager, ca. 1483-1526 (Rijksmuseum Amsterdam)

edelen. Het werd een vorm van vermaak, verweven met het adellijke, hoofse leven. Het africhten en verzorgen van de vogels werd overgelaten aan valkeniers.

Opvallend veel van die valkeniers aan Europese hoven waren afkomstig uit Nederland. Het dorp Valkenswaard in de Brabantse Kempen, op de trekroute van de slechtvalk, was eeuwenlang een belangrijke leverancier van vogels en valkeniers.

In de ruim dertig tentoongestelde prenten treden jagers met valken veelal op als hoofse minnaars, adellijke heiligen en ijdele losbollen. De presentatie wordt omlijst door enkele historische voorwerpen van de valkerij uit privécollecties van valkeniers.

De presentatie, getiteld De verlokkingen van de valkerij, is van 7 augustus tot en met 15 oktober te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

sitestat

Meester van het Amsterdams kabinet, Vertrek voor de jacht, ca. 1485-90 (Rijksmuseum Amsterdam)

kaboel-nationaal-museum-gr
Interieur van het museum in Kabul - Foto: CC/Carl…
[caption id="attachment_17675" align="alignleft" width="265"]De Ridderkamer - Foto: Kees HagemanMuseum de Gevangenpoort in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: