De vriendenboeken van de familie Van Harinxma thoe Slooten

Vriendenboeken van de familie Van Harinxma thoe Slooten (KB)

Verdieping van Nederland

16de- & 17de eeuw, Koninklijke Bibliotheek
Te zien tot en met oktober 2013

Inscriptie van theoloog, Synodevoorzitter en bijbelvertaler Johannes Bogerman in een van de alba amoricum (KB)

De Friese familie Van Harinxma thoe Slooten bezat niet minder dan elf alba amicorum die alle uit hun eigen familie afkomstig waren. Een album amicorum of vriendenboek werd door telgen van voorname geslachten meegenomen op reis, maar ook volgeschreven door vrienden en verwanten. Het is vergelijkbaar met het inmiddels bijna verdwenen poësie-album en de voorgedrukte vriendenboekjes die kinderen tegenwoordig van klasgenootjes mee naar huis krijgen.

Wat deze collectie boekjes zo bijzonder maakt is de ouderdom (ze dateren uit de zestiende en zeventiende eeuw), de luxueuze wijze waarop ze zijn uitgevoerd en de voortreffelijke staat waarin ze bewaard zijn gebleven. Verder bevatten ze een schat aan wapenschilderingen en andere illustraties, die deels door lokale Friese kunstenaars vervaardigd zijn. Ook is het bijzonder dat deze collectie aantoont hoezeer het houden van zo’n album binnen één familie gemeengoed kon zijn.

Een buitenkans bieden de alba van Homme, Juw en Pieter van Harinxma, omdat zij tijdens hun gezamenlijke studietijd zijn bijgehouden. Zij bieden daardoor een unieke mogelijkheid om te zien of de mensen die een bijdrage plaatsten een soort ‘standaardinscriptie’ paraat hadden of van geval tot geval iets nieuws verzonnen.

De alba amicorum bekijken? Bezoek de webexpositie

Vorige topstuk

Volgende topstuk

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: de vriendenboeken van de familie Van Harinxma thoe Slooten.

Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Gerelateerde boeken:

vriend-over-vijand-eerste-wereldoorlog-spotprenten
Why we fight the Prussian Autocracy, originele persfoto Underwood…
Leden van één lichaam
Solidariteit tussen rijk en arm was in de Middeleeuwen, net als tegenwoordig,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: